drámai

2021.10.02. 08:15

Afgán tolmácsok bírósági idézést kaptak a táliboktól

Afgán tolmácsok, akik a holland katonai kontingensnek dolgoztak Afganisztán megszállása idején, bírósági idézést és a családtagjaikat fenyegető levelet kaptak a hatalmat augusztus végén erőszakkal átvevő táliboktól – jelentette pénteken a NOS holland közszolgálati tévé.

A NOS bemutatott két levelet, amelyekben a tálibok azt írták a címzettnek: tudomásuk szerint tolmácsként dolgozott külföldieknek, és ezért „tiltott módon piszkos pénzt” kapott tőlük.

„Bosszút állunk! Ha nem tudunk elkapni, akkor a hozzátartozóidat vesszük elő”

- fenyegetőztek. Azzal vádolták őt, hogy felelős tálib harcosok haláláért.

Mint a tévé megjegyezte, míg a családtagok a tálibok által ismert helyen laknak, a szóban forgó tolmácsok a hatalomátvétel óta rejtőzködnek az országban.

A NOS szerint minden jel arra utal, hogy a leveleket, amelyeken hivatalos pecsét van, valóban a tálibok küldték, de ennek megerősítését tőlük megszerezni szinte lehetetlen. A tévé állítása szerint tucatnyi tolmáccsal és olyan egyéb szakemberrel áll kapcsolatban, aki a holland erők számára dolgozott, és a tőlük szerzett információk szerint

helyzetük egyre drámaibb.

A tálibok júniusban felszólították az afgán tolmácsokat, hogy „tanúsítsanak megbánást”, de egyébként Afganisztánban maradhatnak a nemzetközi erők kivonulása után, mert „nem esik bántódásuk”. Sőt, a hatalomátvétel után a tálibok általános büntetlenséget ígértek minden volt kormánytisztviselőnek és katonának. De minden fogadkozásuk ellenére az ENSZ egyik bizalmas jelentés szerint körözik azokat, akik a külföldi erők számára dolgoztak – jegyezte meg az AFP hírügynökség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában