Demográfiai csúcs: a családnak nincs alternatívája

A családnak nincs alternatívája – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter pénteken a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson mondott zárszavában.

Fotós: Koszticsák Szilárd

Novák Katalin a Várkert Bazárban megrendezett nemzetközi konferencián hangsúlyozta: a kétnapos csúcstalálkozón arra jutottak, hogy a családnak nincs alternatívája. A miniszter tíz pontba szedett megállapításai közül többek között azt emelte ki: a nyugati világ legnagyobb problémája, hogy nem születik elég gyermek. Nincs fenntartható fejlődés gyermekvállalás nélkül.

Novák Katalin egyúttal a hagyományos értékek melletti határozott kiállást, valamint olyan döntések meghozatalát sürgette, amelyek valóban támogatják a gyermekvállalást, családalapítást.

– Ha nem vagyunk határozottak, ha nem látszik rajtunk az elszántság (.), akkor elveszítjük azokat az értékeinket, amiket olyan fontosnak tartunk – fogalmazott Novák Katalin. A konferencia fontosságáról szólva a miniszter úgy vélte: kellenek a hasonló alkalmak, amikor tudunk beszélgetni, közösen gondolkodni.

– Egyre többen vagyunk

– jelentette ki a miniszter arra is utalva, hogy az idei csúcson nyolc európai uniós tagállam magas szintű kormányzati képviselői vettek részt.

– Nyolc tagállam a huszonhétből, ez nem egy olyan rossz arány – értékelt Novák Katalin.

– 2015-ben egyedül voltunk és most vagyunk nyolcan.

Ha így haladunk, 2030-ra eljuthatunk odáig, hogy az EU-s tagállamok többsége családpárti erő lesz

– hangoztatta, majd kiemelte: mi mindenesetre ezért fogunk dolgozni.

https://www.facebook.com/csaladesifjusag/photos/a.646993832066519/4125699120862622/?type=3

Novák Katalin megállapításainak hetedik pontjában annak fontosságáról beszélt, hogy a konferencián elhangzott inspiráló gondolatokat, izgalmas okfejtéseket akciókra, tettekre kellene átfordítani. Az előadókat méltatva kitért arra is, hogy olyan civil aktivisták, gondolkodók és értelmiségiek vettek részt a csúcson, akik nemcsak gondolkodnak, hanem cselekednek is.

A miniszter összegzésének nyolcadik pontjaként úgy fogalmazott: Magyarország gazdag ország, nincs más dolgunk, mint a reflektort odairányítani azokra a kincsekre, amelyekkel rendelkezünk.

Novák Katalin azt is kiemelte: elutasítjuk azt a logikát, hogy a világ gyarmattartókra és gyarmatokra van felosztva, és semmilyen körülmények között sem fogunk gyarmattá, ideológiai gyarmattá válni és

nem akarunk az ideológiai gyarmatok és gyarmattartók táborába tartozni.

A miniszter szavai zárásaként azt mondta: szükségük van legalább még egy kormányzati ciklusra, mivel ha az ország letért a határozottan, rendíthetetlenül családközpontú kormányzati logikáról, akkor egy pillanat alatt lehet lerombolni mindent. Egyúttal rögzítette: a gyermekvállalással kapcsolatos döntés nem egy, két vagy három ciklusra, hanem egész élethosszra meghozott döntés.

– Amikor ezt a döntést meghozzák a fiatalok, akkor biztonságban kell, hogy érezzék magukat – jelentette ki Novák Katalin.

Borítókép: Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter (középen) a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson

Demográfiai csúcs Budapesten

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában