tálib offenzíva

2021.08.14. 23:24

Konzultáció zajlik a békét célzó afgán politikai rendezésről

Asraf Gáni afgán elnök bejelentette szombaton a nemzethez intézett tévébeszédében, hogy kormánya konzultációt folytat helyi vezetőkkel és nemzetközi partnerekkel a válság politikai rendezéséről, amellyel a béke és a stabilitás megteremtése a cél az országban.

Nem részletezte, hogy pontosan milyen erőkkel konzultál, de azt állította, hogy ezek gyorsan haladnak, és eredményüket hamarosan megosztja honfitársaival.

– Mint elnökük arra összpontosítok, hogy elkerüljük a további erőszakot, az emberek elvándorlását, a bizonytalan helyzetet – jelentette az államfő a rövid beszédben. Viszont hozzátette:

– A biztonsági és a védelmi erők újbóli mozgósítása most a legfontosabb a számunkra, és ennek érdekében komoly erőfeszítéseket teszünk.

Hangsúlyozta, hogy nem akarja feladni az elmúlt legalább 20 év eredményeit.

Gáni nem utalt a táliboknak azon követelésére, hogy a köztük és a kormány közötti tárgyalások sikere érdekében ő mondjon le.

A lázadók immár az ország északi, nyugati és déli részének nagy területeit, összességében az ország területének kétharmadát elfoglalták rohamtempójú offenzívájukban, amely májusban, az amerikai erők kivonásával párhuzamosan kezdődött el. Az amerikai erők teljes kivonásáig kevesebb mint három hét van hátra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában