közel-keleti feszültség

2021.05.09. 22:20

Többfrontos háborút szimuláló hadgyakorlatba kezdett Izrael

Többfrontos háborút szimuláló, egy hónapig tartó, nagyszabású hadgyakorlatba kezdett az izraeli hadsereg vasárnap – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A „Tűzszekerek” nevű hadgyakorlat az Izrael Ma (Jiszrael Hajom) című lap szerint az ország történetének, legnagyobb és leghosszabb katonai gyakorlata, amelyben egyaránt részt vesznek besorozott katonai szolgálatot teljesítők, valamint tartalékos egységek, szárazföldi, tengerészeti csapatok és a légierő egységei is.

A hadgyakorlatra biztonsági szempontból különösen érzékeny időszakban kerül sor,

amikor Jeruzsálemben a ramadán muzulmán böjti hónap idején számos alkalommal zavargások törtek ki, a gázai határnál a Hamász többször rakétákat indított a szomszédos izraeli települések felé, és Izrael rendszeresen légicsapásokat mért Szíria területén Irán és a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet ott terjeszkedő állásaira, ami feszültséget okoz az északi libanoni, és az északnyugati szíriai határnál is.

A hadgyakorlat hírére a Hezbollah növelte készültségét Dél-Libanonban, valamint Szíriában, a Golán-fennsíkkal szomszédos Kunetránál is fokozták az éberséget a libanoni en-Nasra című hírportál értesülése szerint.

A Hezbollah legutóbb a második libanoni háborúban, 2006-ban növelte készültségét maximális szintre.

– Izrael több hétig tartó hadgyakorlatot fog tartani, amelyben minden hadereje részt vesz. Mi, itt Libanonban készen állunk rá vasárnap reggeltől, a gyakorlat kezdetétől – mondta Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője.

– Figyelmeztetem az izraelieket, hogy ebben a gyakorlatban ne kövessenek el semmilyen hibát Libanonnal szemben. Készen állunk megválaszolni az agressziót, s nem tűrünk el semmiféle jogsértést Libanon területén – tette hozzá.

– Az izraeli katonai gyakorlat nagyon veszélyes, egy nagy háborút hivatott szimulálni Izraellel szemben az északi és a déli határokon, és emellett hatalmas mennyiségű rakéták egyidejű támadását – hangsúlyozta a libanoni lap beszámolója.

– Ez az első alkalom, hogy Izrael ekkora nagyságrendű gyakorlatot tart, s szorosan figyelemmel kell kísérni.

A múltban Izrael nagy hadgyakorlatokról egyenesen a harctérre vitte katonáit,

és ez megtörténhet most is Izrael és Libanon határán – vélekedett a libanoni újság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában