Nem felejtik

2021.04.17. 08:01

Szobrot állítanak a lefejezett francia tanár emlékére

Az alkotást a pedagógus egykori iskolájának bejáratánál a gyilkosság évfordulóján állítják fel.

This picture taken on November 3, 2020 show a poster depicting French teacher Samuel Paty placed on the facade of the city hall in Conflans-Sainte-Honorine, 30kms northwest of Paris, on November 3, 2020, following the decapitation of the teacher on October 16. - France on November 2 honoured the teacher beheaded near his school in Conflans-Sainte-Honorine by a suspected Islamist radical as millions of students returned to class after autumn break and a spate of attacks that have put the country on edge. (Photo by Thomas COEX / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Thomas Coex

Csaknem fél évvel a különös kegyetlenséggel lefejezett francia történelemtanár, Samuel Paty halálát követően a pedagógus egykori iskolájának vezetősége megszavazta, hogy szobrot állítsanak elhunyt kollégájuknak – számolt be róla a V4NA hírügynökség. A Le Parisien információi szerint a műalkotást Nacéra Kainou szobrászművész fogja elkészíteni, és előreláthatólag az iskola épülete állítják majd fel. Az algériai származású művésznő immár két évtizede él és alkot Párizsban, elsősorban portrékat készít.

Samuel Paty szobrát az elképzelések szerint a gyilkosság első évfordulóján, 2021. október 16-án fogják felavatni. A szobor ötlete a település, Conflans-Sainte-Honorine volt polgármesterétől, Claude Quenault-tól ered. A politikus Michel Rocard volt francia miniszterelnök tanácsadójaként dolgozott, majd 1977-től 1994-ig a település vezetője volt. A szobor állításával egyetértett a jelenlegi polgármester, Laurent Brosse, valamint az elhunyt tanár családja is jóváhagyását adta, így hamarosan elkezdődhet a munka.

A Samuel Patyt ábrázoló bronz mellszobor az iskola oromfalán, közvetlenül a bejárat fölött lesz látható, és elkészítése öt-hat hónapot vesz igénybe. A Valeurs Actuelles információi szerint a szobrot készítő művésznő már felvette a kapcsolatot Samuel Paty családjával, és meghívta őket a műhelyébe, hogy láthassák, hol és hogyan készül majd az alkotás.

Borítókép: Samuel Patyra emlékező molinó a Conflans-Sainte-Honorine-i városházán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában