Ország-világ

2020.11.15. 08:23

Mentőcsomagokkal dacol az állam a járvány második hullámával

A kormány több területen hozott már támogató intézkedéseket.

Azok, akik részt vesznek a digitális oktatásban, a kormányzati támogatásnak köszönhetően harminc napig ingyen juthatnak internet-szolgáltatáshoz. Ez a kormány újabb, a családokat érintő döntése a járvány második hullámában. Az alábbiakban a Magyar Nemzet összefoglalja, milyen támogatásokat ad még az állam erre az időszakra.

A járvány második hulláma nem érte váratlanul a kormányt, amely tavasz óta jelezte: számít az újabb próbatételre. Ennek megfelelően gyorsan születnek döntések, és az állam figyelme számos, a kényszerű korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerülő szektorra, ágazatra kiterjed.

TURIZMUS

A turizmus már a tavaszi hullám idején is a leginkább leterhelt szolgáltatási ágak közé tartozott. Akkor a kormány többek között járulékkedvezménnyel, kedvezményes hitelprogrammal, illetve a SZÉP-kártya adójának csökkentésével és a keretösszeg megemelésével igyekezett segíteni.

Most is jelentős segítséget kap a turizmus: a november 8-ig beérkezett, de a korlátozások miatt a következő harminc napban meg nem valósuló foglalások árát nyolcvan százalékban téríti meg az állam azzal a feltétellel, hogy a szállásadó hely nem bocsátja el az alkalmazottakat.

Ezenkívül minden szálláshelytípus üzemeltetőjénél megtéríti az állam a munkaviszonyban foglalkoztatottak munkabérének ötven százalékát.

SZABADIDŐ, SZÓRAKOZÁS

A bezárások miatt bevételkiesést szenvednek el a szabadidős és szórakoztató tevékenységet végző szolgáltatók is. Ezeknek nem kell harminc napig járulékot fizetniük a munkavállalók után. A támogatást igénybe vehetik: mozik, színházak, múzeumok, állatkertek, sportlétesítmények, edzőtermek, konferenciák és bemutatók szervezői, illetve a szórakoztatóiparban dolgozók.

ÉTTERMEK

A legutóbbi rendelkezések szerint az éttermeknek, kávéházaknak, cukrászdáknak be kell zárniuk, csak a házhoz szállítás engedélyezett számukra. Cserébe viszont a kiszállított ételek árának áfája a zárvatartás idejére 27 százalékról 5 százalékra csökken. Járulékot az éttermekben dolgozók után sem kell fizetni harminc napig, illetve itt is megtéríti a foglalkoztatottak bérének ötven százalékát az állam, ha a munkaadó nem bocsátja el a munkavállalóit.

UTAZÁS

A bevezetett korlátozásra reagáltak az utazási társaságok is. A MÁV-Start, a MÁV-Hév és a Volánbusz visszaváltja a novemberre korábban megváltott harmincnapos dolgozói és diákbérleteket, és erre nem számít fel kezelési költséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában