Fő a biztonság

2020.07.29. 10:43

Most pótolják a járvány miatt elmaradt kéményellenőrzéseket

A szakemberek kötelező feladatainak elvégzése idén a koronavírus miatt három hónapon át szünetelt, ezért most kerül sor a kéményseprők szokásos évi látogatására – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szerdán.

Debrecen, 2014. június 18. Bakk Attila, a FÜTESZ Hajdú-Bihar Megyei Fûtéstechnikai és Szolgáltató Kft. kéményseprõje csavarja össze tisztítókeféjét egy Lakatos utcai családi ház udvarán Debrecenben 2014. június 18-án. A Magyarországi Kéményseprõk Országos Ipartestülete szerint az állami intézkedések miatt kiesõ bevételek kompenzációjának elmaradása miatt június 30-át követõen hét megyében financiális okok miatt leáll a kéményseprõ-ipari közszolgáltatás, amely Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Somogy megyében összesen 842 települést érint majd. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kéményseprők a lakosság körében évek óta ingyenesen végzik munkájukat, csak hívni kell őket. Ingyenesen kitakarítják az égéstermék-elvezetőket, ellenőrzik azok szigetelését, tömörségét, külső-belső állapotát, figyelve az esetleg balesetet okozó külső körülményekre – az elszívóberendezésekre és a modern nyílászárók légbevezetőire.

Ha az ellenőrzés során kiderül, hogy a rendszer műszaki állapota már nem tökéletes, bőven van idő kijavíttatni vagy kicserélni az elhasználódott részeket a hideg beállta előtt

- hívták fel a figyelmet.

A katasztrófavédelem kéményseprőinek ellátási területéhez tartozó települések társasházaiba kötelezően és rendszeresen mennek a szakemberek. Ezek a kötelező feladatok idén, a járvány miatt három hónapon át szüneteltek, a szakemberek az ellenőrzéseket most pótolják.

A családi házban élőkhöz nem automatikusan érkezik a kéményseprő: immár harmadik éve egyénileg kezdeményezhetik az ilyen ingatlanban élők az időpont-egyeztetést a kéményseprőkkel,

így ők a közszolgáltatást az egyéni igényekhez igazítva végzik el.

Ez néhány nap átfutási időt igényel, ezért érdemes időben jelezni, ki és mikorra kéri az ingyenes ellenőrzést és tisztítást – áll a közleményben.

Borítókép: Kéményseprő csavarja össze tisztítókeféjét egy családi ház udvarán Debrecenben 2014. június 18-án

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában