tart a vita

2020.07.14. 22:50

Indianában végrehajtották a 17 év utáni első amerikai szövetségi halálbüntetést

William Barr igazságügyi miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását.

Az egyesült államokbeli Indianában kedden reggel végrehajtották a 17 év utáni első szövetségi halálbüntetést.

Az 1996-ban elkövetett gyilkosságért – egy arkansas-i háromtagú család kiirtásáért – elítélt Daniel Lee-t méreginjekcióval végezték ki, miután a legfelsőbb bíróság érvénytelenítette a washingtoni kerületi bíróság hétfőn hozott döntését, amellyel a kerületi testület átmeneti időre felfüggesztette a végrehajtást valamennyi szövetségi halálos ítélet ügyében.

Lee ügyvédje, Ruth Friedman közleményben fejtette ki elégedetlenségét azért, mert nem kapott értesítést az ítélet kedd reggeli végrehajtásáról, egy, a halálbüntetésekre vonatkozó információkkal foglalkozó civilszervezet pedig közleményben tudatta, hogy a kivégzés „jogszerűtlen” volt, mert a végrehajtási intézkedés határideje éjfélkor lejárt.

Tanya Chutkan, a washingtoni kerületi bíróság bírája hétfőn függesztette fel négy szövetségi halálos ítélet végrehajtását, arra hivatkozva, hogy az elítéltek ügyvédjei beadvánnyal fordultak a bírósághoz. Az ügyvédek kifogásolták, hogy a méreginjekciónál alkalmazott szerek egyike „szükségtelen fájdalmat” okoz az elítéltnek. Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság azonban keddre virradóan 5:4 arányban érvénytelenítette a washingtoni bíró intézkedését, és szabad utat adott a kivégzésre. „A felfüggesztés az ítélet végrehajtása előtti percekben csakis nagyon különleges kivétel lehet és nem szabály” – fogalmazott a hajnali döntés indoklásakor az alkotmánybíróság.

Eddig négy elítélt kivégzésének időpontját tűzték ki júliusra és augusztusra.

William Barr igazságügyi miniszter tavaly júliusban jelentette be, hogy az igazságügyi minisztérium ismét megkezdi a szövetségi halálos ítéletek végrehajtását, amelyeket a szövetségi kormányzat még 2003-ban állított le a végrehajtás módja miatti vitára hivatkozva. Ugyanakkor az egyes amerikai tagállamokban változatlanul végrehajtották a helyi bíróságok által hozott halálos ítéleteket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában