felmérés

2020.07.16. 19:03

Egységes magyar érdekképviseletet akar a felvidéki magyarok háromnegyede

Szlovákiában jelenleg 5 olyan párt van, amely elsődlegesen a felvidéki magyar választók voksaira számít.

Egységes magyar érdekképviseletet szeretne – pártegyesülés vagy közös lista formájában – a felvidéki magyarok 73 százaléka – derült ki egy, a Focus közvélemény-kutató ügynökség által készített felmérésből, amelynek eredményeit a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség ismertette csütörtökön.

A Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt megrendelésére készült, június utolsó hetében végzett felmérésben 710 személy vett részt. A vizsgálatból kiderült, hogy a megkérdezettek 61 százaléka úgy véli: az országban működő magyar pártoknak egybe kellene olvadniuk. A válaszadók 12 százaléka csak a magyar pártok valamilyen együttműködési formáját részesítené előnyben, és ugyancsak 12 százaléknyi volt azoknak az aránya, akik egy teljesen új magyar párt létrehozása mellett foglaltak állást.

A felmérés résztvevőinek mindössze kilenc százaléka hajlott azon lehetőség irányába, hogy a magyar pártoknak erős szlovák pártok között kellene partnert keresni, és azok listáján indulni a választásokon.

A megkérdezettek 2 százaléka azon az állásponton volt, hogy nincs szükség önálló magyar pártra. Szlovákiában jelenleg 5 olyan párt van, amely elsődlegesen a felvidéki magyar választók voksaira számít, közülük kettő rendelkezik érdemi támogatottsággal.

A legerősebbnek a Magyar Közösség Pártja (MKP) számít, amelynek korábbi felmérések 3-4 százalék közötti támogatottságot mutatnak. A másik érdemi támogatottságú párt a Most-Híd, amely a február végi parlamenti választáson 2 százalékos eredményt ért el. A fennmaradó három másik politikai csoportosulás törpepárt, támogatottságuk a statisztikai hibahatár alatt van. Kettő közülük – a tavaly ősszel alakult Összefogás és a Magyar Fórum – a Magyar Közösségi Összefogás (MKÖ) néven indított közös magyar listán indult az MKP-val a februári parlamenti választáson. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) jelöltjei ugyanezen a választáson a Most-Híd listáján indultak. A februári voksoláson a fenti politikai csoportosulások egyike sem jutott be a pozsonyi törvényhozásba, ahol a bejutási küszöb 5 százalékos.

A Most-Híd május végén tartott tisztújító kongresszusán Solymos László váltotta a párt élén Bugár Bélát, aki a februári választások után lemondott tisztségéről. Solymos már akkor annak a véleményének adott hangot, hogy a Most-Hídnak és a Magyar Közösség Pártjának együtt kellene működnie annak a helyzetnek a megváltoztatásán, hogy a parlamenti választásokon egyikük sem jutott be a szlovák törvényhozásba. Az MKP vezetősége ugyancsak lemondott a februári választásokat követően. A felvidéki magyar párt szombaton tartja tisztújító kongresszusát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában