családon belüli erőszak

2020.07.30. 14:30

A lengyel kormányfő kezdeményezi az isztambuli egyezmény alkotmánybírósági vizsgálatát

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök egy új, a családok jogait védő nemzetközi megállapodás elfogadására is lépéseket tesz.

Morawiecki azt követően fordult az alkotmánybírósághoz, hogy hétfőn az egyik kisebb kormánykoalíciós párthoz, a Szolidáris Lengyelországhoz tartozó igazságügyi miniszter, Zbigniew Ziobro indítványozta a nők elleni és a családon belüli erőszakról szóló – Varsó által az előző kormány idején, 2015-ben ratifikált – isztambuli egyezmény felmondását.

Sajtóértekezletén a miniszterelnök azt mondta, a kormány „részben osztja” a közvéleményben megnyilvánuló aggodalmakat, és

joggal feltételezi, hogy az egyezmény ellentétben áll többek között az állam világnézeti semlegességéről szóló alkotmányos elvvel, valamint sértheti a szülők azon jogát, hogy lelkiismeretük szerint neveljék gyermekeiket.

Morawiecki felidézte a lengyel jogrend megsértéséről, az egyezmény ideológiai hátteréről szóló lengyelországi bírálatokat, valamint azt a kifogást, miszerint a dokumentum helytelenül határozza meg a nők elleni erőszak valódi forrásait, és nem nyújt valódi eszközöket a családon belüli erőszak elleni harchoz.

A probléma kezelésében figyelembe kell venni az olyan jelenségeket, mint a szegénység, az alkoholizmus, a drogfüggőség, a társadalmi és a családi kapcsolatok bomlása – hangsúlyozta, hozzátéve: az erőszak áldozatait nem lehet hatékonyan segíteni, „ha a valódi okokra reagáló valódi megoldások helyett az ideológia győz”.

Újságírói kérdésre válaszolva, Morawiecki az „ideológiai forradalom ellenfelének” nevezte magát.

A lengyel miniszterelnök kormánya egyik prioritásának nevezte a családon belüli erőszak áldozatainak védelmét. Felidézte azokat a lépéseket és jogi megoldásokat, amelyeket a Jog és Igazságosság (PiS) vezette kormány megvalósít a családon belüli erőszak kezelése érdekében, s azt hangoztatta: európai összehasonlításban a lengyelországi intézkedések hatékonyak. Manipulációnak nevezte egyúttal, ha egyesek az egyezményt érintő „lépések bármelyikét” az erőszak helyesléseként értelmezik.

Közölte: a lengyel külügyi tárca utasítást kapott arra, hogy működjön együtt más államokkal „a megfelelő, világnézeti tartalmaktól mentes előírások” kidolgozásában. Az új előírásokat több országgal együtt dolgoznák ki – mondta Morawiecki, sorolva az egyezményt eddig jóvá nem hagyókat, köztük Magyarországot. A lengyel külügyi tárca később közölte: Morawiecki kezdeményezésére már megtették az első diplomáciai lépéseket egy, a családok jogait védő nemzetközi szerződés elfogadása érdekében.

Ziobro miniszternek korábbi, az egyezmény esetleges felmondásáról szóló bejelentésére reagálva, az Európa Tanács sajnálatosnak nevezte a tervet. A testület szerint a döntés jelentős visszalépés lenne a nők védelme terén Európában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában