Járvány

2020.04.26. 20:35

A Pesti útért a főváros felelős

Többség áll minden kormányzati intézkedés mögött.

A fővárosi önkormányzat fenntartásában üzemelő Pesti Úti Idősek Otthonában történt koronavírus-katasztrófáért kétszer annyian (negyven százalék) hibáztatják a fővárost, mint a kormányt (21 százalék) – derült ki a Nézőpont Intézet szombaton zárult kutatásából a Magyar Nemzet cikke alapján.

Az április 23–25. között, ezer fő telefonos megkérdezésével készült közvélemény-kutatás szerint az ellenzéki szavazók ötöde (19 százalék) szintén a „inkább a fővárost” teszi felelőssé az otthonban történt katasztrófáért. A budapestiek körében valamivel szorosabb a helyzet, de itt is a relatív többség, 35 százalék „inkább a fővárost” tartja felelősnek, 28 százalék viszont „inkább a kormányt”. A megkérdezettek 37 százaléka nem tudta megítélni a kérdést.

A felmérés szerint a kormány döntéseivel váltakozó méretű, de többségi támogatást tudott szerezni. A megkérdezettek leginkább a munkahelyvédelmi akcióterv kibővítésével értenek egyet (78 százalék), de kimagasló a bérek munkaadói terheinek („szochó”) csökkentésével (73 százalék), valamint a 13. havi nyugdíj visszaállításával való egyetértés is (72 százalék). Valamivel alacsonyabb, de még mindig többségi támogatást élvez a nyelvvizsga nélküli diplomaszerzés (ötven százalék) és – alighanem az ellenzék meglepetésére – a kórházi ágyak felszabadítása is (53 százalék).

A kormányfő május elejére ígérte a korlátozó intézkedések felülvizsgálatát, ezért fontos, hogy a szombaton véget ért kutatás szerint a kijárási korlátozásokat továbbra is a megkérdezettek háromnegyede (76 százalék) nem enyhítené, sem a határok (78 százalék), sem az iskolák (78 százalék), sem a vendéglők (73 százalék) újranyitását nem támogatják a magyarok. A boltba járás időkorlátozásának eltörlését sem szeretné a megkérdezettek 71 százaléka, de itt volt a legmagasabb a korlátozásokat ellenzők száma (26 százalék).

A következő napok kulcskérdésével, az írásbeli érettségi vizsgák májusi megtartásával is a megkérdezettek 62 százaléka egyetért, a harminc év alattiaknak az 55 százaléka. Ebben a kérdésben a szokásos, pártszimpátia szerinti gondolkodás sem érvényesül. A kormánykritikus polgárok 46 százaléka egyetért az érettségi megtartásával, 45 százaléka viszont ellenzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában