Forrongó Irán

2020.01.08. 06:14

Irán rakétacsapást mért az amerikaiak két iraki támaszpontjára

Donald Trump amerikai elnök a Twitteren reagált a történtekre.

Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is, amiért Washington egy dróncsapásban megölte az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát – írja az Origo.

Az Irak nyugati, Anbár tartományában található légibázisra mért rakétatámadást, amelyet az amerikai dróncsapásban Bagdadban meggyilkolt iráni tábornok, Kászim Szulejmáni halálának megtorlásául szántak, a Forradalmi Gárda „minden tekintetben teljes sikernek” minősítette.

Az iraki hadsereg egy tisztje meghalt, további öt katonája pedig megsebesült az Ain al-Aszad légitámaszpontot ért szerda rakétacsapásban – közölte a Sky News – Arabíja tévécsatorna. Amerikai károkról egyelőre nincs információ.

A külföldön szolgáló német csapatok potsdami bevetési központja azt közölte, hogy az Erbílben szolgáló több mint száz német katona sértetlenül élte túl az iráni rakétacsapást.

Az állami IRNA hírügynökség útján kiadott nyilatkozatában a Forradalmi Gárda figyelmeztette az Egyesült Államokat és minden régióbeli szövetségesét, hogy ne próbálják az iráni támadást megtorolni. Egyúttal felszólította Washingtont, hogy vonja ki minden katonáját Irakból.

Donald Trump a Twitteren reagált

Donald Trump amerikai elnök szorosan figyelemmel követi az amerikai erők két iraki bázisa ellen végrehajtott iráni légicsapás fejleményeit – tudatta kedd esti közleményében Stephanie Grisham, a Fehér Ház szóvivője. Az elnök néhány órával később megnyugtató bejegyzést tett közzé a Twitter közösségi portálon.

Az elnök azt írta: „Minden rendben van! Iránból két iraki katonai támaszpontra lőttek rakétákat. Jelenleg a sebesültek és a károk számbavétele tart. Nekünk van a legerősebb és legjobban felszerelt hadseregünk a világon”. Majd hozzátette, hogy szerdán reggel nyilatkozatot tesz.

Az Erbílre kilőtt rakéták nem robbantak fel

A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint Erbílt két iráni rakéta érte el, az egyik a légibázis mellett csapódott be, de nem robbant fel, a másik pedig az észak-iraki várostól 33 kilométerre csapódott be, de robbanása károkat nem okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában