közbiztonság

2019.11.15. 11:49

Körkörös védelemre kell berendezkedniük egyes európai országoknak szakértő szerint

Az illegális bevándorlás miatt körkörös védelemre kell berendezkedniük egyes európai országoknak – mondta Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója.

A szakértő az M1 csatornán ezt annak kapcsán közölte, hogy Dánia a közbiztonságra hivatkozva visszaállította a határellenőrzést Svédországgal közös határán.

Horváth József kifejtette: Svédországban korábban gyakorlatilag ismeretlen volt a szervezett bűnözés, jelenleg azonban „észak-afrikai bandák területfoglalási háborút folytatnak” egymással, robbantásos akciókkal.

Álláspontja szerint a svéd rendőrség nincs felkészülve az ilyen, migráció okozta változásokra. Hozzátette, hogy a svédországi Malmőt és Koppenhágát egyetlen híd választja el egymástól, és az ellen, ami Svédországban történik, Dániának védekeznie kell a határ lezárásával és a beérkezők ellenőrzésével.

Horváth József beszélt arról is, hogy Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszternek a hivatalba lépésekor az illegális migráció kezelésére, a terrorizmus és a szervezett bűnözés megfékezésére megalkotott 63 pontos mesterterve „töredéke sem valósult meg”. Idén nyáron már maga a bajor politikus ment szembe saját korábbi programjával, amelyben az is szerepelt, hogy az Európai Unión kívül kell ellenőrizni a bevándorlókat és csak utána lehet őket az EU-ba beengedni – ismertette.

A biztonságpolitikai szakértő jelezte, ehhez képest a máltai egyezményben már az szerepel, hogy az Európába érkezőket szét kell osztani, ellenőrzésük pedig a fogadóország feladata. Horváth József ezzel szemben úgy vélekedett, hogy a jövőben Horst Seehofer eredeti mestertervénél is szigorúbb tervekre lenne szükség.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában