csere

2019.09.08. 21:30

Fiát tette meg energiaügyi miniszterré a szaúdi király

Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi király leváltotta Hálid al-Falih energiaügyi minisztert, és egyik fiát, Abdelaziz bin Szalmán herceget nevezte ki a helyébe, aki elismert szakember az ország olajiparában, évtizedeken át olajipari miniszterhelyettes volt, majd 2017 óta energiaügyi miniszterhelyettes.

Az egyik legfontosabb miniszteri posztra kinevezett herceg az ország ügyeit irányító Mohamed bin Szalmán trónörökös féltestvér bátyja.

Hálid al-Falih miniszterként az Aramco szaúdi állami olajipari vállalat igazgatótanácsának tagja is volt, erről a tisztségéről napokkal ezelőtt váltották le. Korábban elnök-vezérigazgatója volt az Aramcónak, 2016 óta volt miniszter. Al-Falih már akkor vesztett presztízséből, amikor a király a múlt héten két részre osztotta a minisztériumát: a bányászat és az ipar külön portfólió lett az energiaügyektől.

Mohamed bin Szalmán trónörökös terve az, hogy átszervezik az ország gazdaságát, és felkészítik Szaúd-Arábiát arra, hogy kevésbé függjön az olajtermeléstől. Ennek része, hogy tőzsdére akarják vinni az Aramcót, és részvényeinek egy részét értékesíteni. Első lépésben – 2020-21-ben – öt százaléknyi tulajdonhányadot adnának el, 100 milliárd dollár értékben.

Augusztus közepén ismertté vált, hogy csökkent az Aramco nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt. A vállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában