Ország-világ

2019.07.12. 09:05

Trump már nem ragaszkodik ahhoz, hogy népszámláláskor rákérdezzenek az állampolgárságra

Donald Trump amerikai elnök már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a 2020-as népszámláláskor rákérdezzenek az állampolgárságra is. Ezt ő maga jelentette be csütörtök este a Fehér Házban.

MTI

Azt mondta: a korábbi hírekkel ellentétben nem ír alá elnöki rendeletet arról, hogy a jövőre tartandó népszámlálás kérdőívén kötelezően szerepelnie kell az állampolgárságra vonatkozó kérdésnek is. Helyette - szintén elnöki rendelettel - a kormányzati hivatalokat utasítja, hogy az erre vonatkozó "valamennyi adatot" küldjék meg a kereskedelmi minisztériumnak. 


Az elnök hangsúlyozta: nem visszalépésről van szó, mert tartja magát korábbi álláspontjához. 


"Rendkívül fontos, hogy világosan lássuk, az Egyesült Államok lakosságát milyen arányban alkotják amerikai és nem amerikai állampolgárok" - fogalmazott.


Néhány héttel ezelőtt a szövetségi legfelsőbb bíróság úgy döntött: a népszámlálási kérdőíven nem szerepelhet az állampolgárságra vonatkozó kérdés. Akkor az igazságügyi és a népszámlálásért felelős kereskedelmi tárca közölte, hogy tudomásul véve a legfelsőbb bírósági határozatot, a vitatott kérdést nem szerepeltetik az íven. Donald Trump azonban akkor közölte a Twitteren: ennek ellenére ragaszkodik a kérdés feltevéséhez. Majd a múlt héten bejelentette, hogy elnöki rendeletet ad ki, amellyel kötelezővé teszi az állampolgárság megkérdezését a népszámláláskor. 


Az állampolgárságra vonatkozó kérdést 1950 óta nem tették fel népszámláláskor. A szövetségi kormányzat ugyanakkor más módokon - például útlevélkérelmek, vagy társadalombiztosítási kártya iránti kérelmek benyújtásakor - pontos információkat gyűjt az országban élők állampolgárságáról. 


Wilbur Ross kereskedelmi miniszter tavaly jelentette be, hogy a népszámlálási íven szerepel majd az állampolgárságra vonatkozó kérdés is. Ross arra hivatkozott, hogy ez segíti a választási törvény betartását. A döntés ellenzői - elsősorban demokrata párti politikusok - azzal próbáltak érvelni, hogy e kérdés firtatása elbátortalanítaná a népszámláláson történő részvételtől a spanyolajkúakat és más kisebbségeket. Ennek következtében a népszámlálási adatok nem tükröznék a valódi helyzetet, ami akár a választási körzetek újrarajzolásához is vezethet - mondták.


(Lead-kép: MTI)

Ezek is érdekelhetik