Ország-világ

2019.07.03. 09:06

Hús helyett darált bőrt adtak el a szegényeknek szánt fasírtban

Egy lengyel cégtől 2018 júliusától folyamatosan érkezett fasírtnak való alapanyag, amelyet francia jótékonysági szervezetek - a Francia Vöröskereszt és az Élelmiszer Bankok Szövetsége - osztottak volna szét a legjobban rászoruló családok között.

Lengyelországból eddig 780 tonna hamisított fasírthús került Franciaországba. A „húst" egy eddig meg nem nevezett francia vállalat importálta Lengyelországból – írja az RTL franciaországi televíziós csatorna és a lengyel Rzeczpolita hetilap beszámolóira hivatkozva a magyarmezogazdasag.hu.


Az RTL szerint a jótékonysági szervezetek alkalmazottai jelezték, hogy a szegényeknek szánt pogácsáknak furcsa színük van és kellemetlen szagot árasztanak, valamint a hús szerkezetét is különösnek találták.


Amikor bevizsgálták a terméket, akkor derült ki, hogy a húspogácsák alig tartalmaztak húst. Ehelyett őrölt bőrből, zsírból, szójából és keményítőből álltak.


Az eljárás megkezdése előtt már 7 millió darabot osztottak szét a silány húspogácsákból.


A vizsgálatok kimutatták, hogy a termék nem káros az egészségre, de rendkívül alacsony kategóriájú összetevőkből áll. Ez viszont kimeríti a élelmiszer-csalás bűncselekményét, amely kétéves börtönbüntetést és 1,5 millió eurós bírságot vonhat maga után – tájékoztatott a Rzeczpospolita.

Ezek is érdekelhetik