Ország-világ

2019.04.27. 09:00

Ha csillapodik a szél, indul a szúnyogirtás

A viharos szél ugyan tegnap közbeszólt, de néhány napon belül földi szúnyoggyérítésbe kezdhet Győr. Szigetközben egyelőre készenlétben állnak, de még nem kell a katasztrófavédelem beavatkozását kérni. Csornán és Sopronban egyelőre nem aktuális a szúnyogirtás.

Cséfalvay Attila

Idén az átlagosnál ismét melegebb a tavasz, a napokban esett is, így reális a veszély, hogy már májusban megjelennek a szúnyogok. A katasztrófavédelem országos irtása májusnál előbb biztosan nem indul, Győr viszont úgy tervezi, nem vár addig, amíg tucatjával csípni is kezdenek. A Győr-Szol zrt. a számlált szúnyog- mennyiség és az időjárási előrejelzések miatt április 26-ra és április 27-re (tartaléknap április 30.) földi kémiai csípőszúnyogimágó-gyérítést hirdetett meg a város „kifejezetten érintett" területein. Ez elsősorban az ártereket és azok környékét jelenti: a Rába menti részeket, a Holt-Marcalt, Aranypartot, Püspökerdőt, a gyirmóti horgászfalut, a Rabkertet, a Dózsa rakpartot, Győrszentiván-Kertvárost vagy éppen a likócsi töltést. 


A nagy szél és a péntek éjszaka viharral érkező lehűlés azonban közbeszólt, várhatóan azonban jövő héten elindul a gyérítés. 


A meleg tavasz miatt egyébként tavaly ilyenkor már irtani kellett Szigetközben.

 

Győrben amint csitul a szél, földi meleg ködös szúnyoggyérítésbe kezdenek.

Győrben amint csitul a szél, földi meleg ködös szúnyoggyérítésbe kezdenek.


A város mintegy 5000 hektár nagyságú közigazgatási területén a Győr-Szol zrt. koordinálja a munkát. A vérszívók gyérítésének szezonja – időjárástól és vízjárástól függően – tavasztól őszig tart. Tavasszal általában a vízben élő szúnyoglárvák gyérítésével indul a program, később a repülő vérszívók kémiai ritkítása kezdődik. 


A Szigetközi Fejlesztési Tanács megbízására egy cég folyamatosan figyeli a szigetközi szúnyogbölcsőket. „Legutóbb húsvét előtt kaptunk értesítést, hogy még nincs szükség beavatkozásra" – mondta Babos Attila, a tanács elnöke. Ha viszont olyan helyzet adódik, hogy gyéríteni kell, a cég jelzi a tanácsnak és a katasztrófavédelemnek, s az utóbbival korábban megkötött szerződés alapján felszállhatnak a gépek. A meleg tavasz miatt egyébként tavaly ilyenkor már irtani kellett Szigetközben: akkor a katasztrófavédelem április 23-án kezdte meg a gyérítést – az átlagosnál másfél hónappal korábban. 


Rábaközben egyelőre nem terveznek gyérítést, s amint megtudtuk, Sopronban sem aktuális a kérdés. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában