Ország-világ

2018.12.09. 08:27

Kisebbségi kormányzásra készül a belga kormányfő

A jobboldali Új Flamand Szövetség ultimátumot adott Charles Michelnek az ENSZ migrációs csomagjához való belga csatlakozás feletti vita miatt.

MTI

Kisebbségi kormányzásra készül Charles Michel belga miniszterelnök, mert Reformmozgalmának (MR) legnagyobb koalíciós partnere, a jobboldali Új Flamand Szövetség (N-VA) szombat este ultimátumot adott neki az ENSZ migrációs csomagjához való belga csatlakozás feletti vita miatt.


A belga parlament csütörtökön nagy többséggel megszavazta, hogy az ország csatlakozzon az ENSZ-egyezményhez. Az N-VA azonban a dokumentum aláírása ellen szavazott. Michel akkor bejelentette: vasárnap elutazik Marrákesbe, hogy az ENSZ-konferencián aláírja az egyezményt, és ezt a koalíciós vita ellenére azóta is fenntartotta. Bart De Wever, az N-VA elnöke azonban szombat esti sajtótájékoztatóján azt mondta: ha a kormányban nem számít pártjának véleménye, akkor kilépnek a koalícióból. Michel erre bejelentette, hogy a távozó minisztereket államtitkárokkal helyettesíti, ami elemzők szerint nem lesz könnyű feladat, mert az alkotmány értelmében a kormányban azonos számú vallon és flamand miniszternek kell lenni.


Miután májusban szövetségi parlamenti választások lesznek, elemzők szerint a mostani változás már nem kényszerít ki előre hozott választást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában