Ország-világ

2018.12.13. 08:00

Kártyával a tartozások ellen

A vízszámlák befizetésével régóta elmaradók esetében kártyás vízóra jelentheti a megoldást: eddig hármat Győrben, egyet Kapuváron szerelt fel a Pannon-Víz. "Egy jóval drágább rendszert működtetünk azért, hogy ne halmozódjanak fel családokat ellehetetlenítő tartozások" - közölték. Ha törlesztették az elmaradást, a mérőt visszacserélik normál számlálóra.

Cséfalvay Attila

Október végén Győrben először szereltek fel feltöltéssel működő vízórát egy tartozásokat felhalmozó családnál. A Katolikus Karitász és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös, LAK6 elnevezésű segélyprogramjában sikerült rendezniük közműtartozásukat, ehhez azonban a karitász feltételül szabta a kártyás vízóra felszerelését. "Mindig örömmel együttműködünk a nehéz sorsú családokat segítő szervezetekkel, így a Katolikus Karitásszal is. Követendő példa: úgy segíteni valakinek, hogy közben a takarékoskodásra, tudatos felhasználásra is ösztönözzük. Ezért is vásárolt a Pannon-Víz kártyás vízmérőket" – kezdte Tóth László, a társaság diszpécserszolgálat-vezetője. 


A készülék a vízfogyasztást "csak az ellenérték előzetes megfizetése esetén teszi lehetővé. Ha a hátralékot felhalmozó fogyasztó együttműködő, és meg tudunk állapodni a törlesztés ütemezésében, akkor magunk kezdeményezzük a kártyás vízmérő felszerelését". Működése egyszerű: előre megvásároljuk a kívánt vízmennyiséget, így csak annyit fogyasztunk, amennyit kifizettünk. A kártyát feltölteni a Pannon-Víz központi ügyfélszolgálatán lehet. A feltöltött összeg egy bizonyos részével a tartozás törlesztődik, a másik rész pedig a fogyasztást fedezi.

 

A Pannon-Víz eddig négy kártyás vízórát szerelt fel a megyében, főként tartozást felhalmozó önkormányzati bérlakásokban (képünkön Ötvös László, a társaság munkatársa).

A Pannon-Víz eddig négy kártyás vízórát szerelt fel a megyében, főként tartozást felhalmozó önkormányzati bérlakásokban (képünkön Ötvös László, a társaság munkatársa).


"A kártyás vízmérő jóval nagyobb, mint a normál lakásvízmérő. A nedves környezet miatt vízmérő aknában sajnos nem használható. Beszerzési ára a normál vízmérőének többszöröse, közel 50 ezer forint. A rendszerben lévő kártyás vízmérők a Pannon-Víz zrt. tulajdonában vannak, javításukat, cseréjüket, hitelesítésüket is a cég intézi."


Tóth László hozzátette, kártyás vízmérővel leginkább önkormányzati bérlakásokban találkozhatunk majd. Ez az a fogyasztói kör, ahol a legtöbb tartozás halmozódik fel. Eddig négyet szereltek fel (hármat Győrben, egyet Kapuváron).


"Ha sikerült a tartozást törleszteni, a mérőt visszacseréljük normál vízmérőre. Összegezve: egy jóval drágább rendszert működtetünk azért, hogy ne halmozódjanak fel a családokat ellehetetlenítő tartozások." A teljességhez hozzátartozik, hogy van olyan érdeklődő, aki a kiadott lakásába szeretné felszereltetni a kártyás vízmérőt. "A szerkezet hatékonyan megakadályozza, hogy a bérlők ne halmozzanak fel tartozást. Természetesen vele csak úgy tudunk megállapodni, ha minden felmerülő többletköltséget a megrendelő fizet." A Pannon-Víz egyébként decemberben a lakossági fogyasztóknál szünetelteti a vízdíj behajtását.

 



 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában