Ország-világ

2018.11.22. 20:43

Elhunyt a világ legidősebb apácája - 110 éves volt

Száztíz éves korában Krakkóban elhunyt a világ legidősebb apácája, aki segített zsidók mentésében a vészkorszak idején - közölte csütörtökön a krakkói főegyházmegye.

Cecylia Maria Roszak domonkos rendi nővér, aki március 25-én ünnepelte a 110. születésnapját, 2009-ben megkapta a Világ Igaza kitüntetést a jeruzsálemi Jad Vasem Intézettől. Cecylia nővér 1908-ban született a Nagy-lengyelországi vajdaságban, 1929-ben lépett be a krakkói Na Grodku kolostorba, ahol öt évvel később örökfogadalmat tett.

 

kép: Najstarsi Polacy

kép: Najstarsi Polacy


1938-ban az akkor Lengyelországhoz tartozó, mai litván fővárosba, Vilniusba küldték, ahol részt vett egy kolostor alapításában, amelyben a többi apácával együtt zsidókat - közöttük több ismert ellenállót - rejtegettek a náci megszállás idején.

 

Kép: outono.net

Kép: outono.net


Előbb a közösség orgonistája, kántora volt, majd több alkalommal is a kolostor főnöknőjévé választották. Néhány éve, jóval a 100. születésnapja után azt mondta nővértársainak, hogy "az élet szép, csak túl rövid" - olvasható a főegyházmegye internetes oldalán a gyászhírt bejelentő közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában