Ország-világ

2018.09.14. 18:46

Már az EP elnöke is bírálja a Soros-Sargentini jelentést

Kettős mércét alkalmaztak Magyarországgal szemben, amikor elfogadták az országot elmarasztaló jelentést - ezt mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament olasz néppárti elnöke. Tajani Berlusconi pártjának, a Forza Italiának tagja, ők a Soros-Sargentini jelentés ellen szavaztak.

Antonio Tajani még szerdán, közvetlenül a magyarellenes jelentés csalással történt elfogadása után adott egy hosszabb interjút a Radio 24 nevű olasz sajtóorgánumnak - írja az Origo.


Az Európai Palament első emberének interjúját a legbefolyásosabb brüsszeli liberális lap, a Politico fordította le angol nyelvre és hozta le péntek reggeli szemléjében.


Tajani kijelentette, hogy nem örül a jelentés elfogadásának és nem ért egyet annak tartalmával. Az olasz politikus szerint a szélsőbaloldali holland EP-képviselő, Judith Sargentini tákolmánya - amelyet, ahogy megírtuk, Soros György embereivel készített - politikailag motivált, mint ahogy az arról rendezett szavazás is az volt.


Véleménye alapján Magyarország ügyében kettős mércét alkalmaztak, ez pedig elfogadhatatlan. Az Európai Parlament elnöke továbbá közölte, hogy a baloldali vezetésű tagállamokat kellene már végre pellengére állítani, külön kiemelve Romániát, Szlovákiát és Máltát.


Ezt követően kifejtette, hogy Romániában erőszakkal lépnek fel a hatóságok az ellenzéki tüntetőkkel szemben, Szlovákiában és Máltában pedig olyan újságírókat gyilkoltak meg maffiamódszerekkel, akik a szocialista kormányok korrupciós ügyeit akarták feltárni. Tajani szerint ezen ügyek miatt fel kellene lépni Bukarest, Pozsony és Valletta ellen, de ezt mindig megakadályozza az EP szocialista frakciója, amely védi a korrupt baloldali kormányokat, mivel szüksége van a képviselőik szavazataira.


A 65 éves Antoni Tajani 2017 januárja óta az Európai Parlament elnöke. Már 1994-től a strasbourgi testület képviselője az Európai Néppárt színeiben (EPP).


Egyébként a Silvio Berlusconi-féle konzervatív, jobboldali és bevándorlásellenes Forza Italia-FI (Hajrá Olaszország) párt tagja.


A Forza Italia valamennyi EP-képviselője kiállt Magyarország mellett, és a hazug jelentés elfogadása ellen szavazott - olvasható az Origo cikkében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában