Ország-világ

2018.09.17. 23:18

Bakondi: az új Frontex-javaslattal a nemzetállamoknak le kellene mondaniuk a határbiztonságról

A magyar kormány nem támogatja ezt az elgondolást - mondta a főtanácsadó.

[namelink name="Bakondi György"], a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a az Európai Unió (EU) határ- és partvédelmi szervezetéről (Frontex) szóló legújabb javaslat alapján a nemzetállamoknak le kellene mondaniuk a határbiztonságról.


Bakondi György hétfőn az M1 aktuális csatornán azt mondta: a legújabb Frontex-javaslatnak van előzménye, hiszen korábban arról volt szó - és ezt Magyarország is támogatta -, hogy a szervezet létrehozásával a nagy nyomásnak kitett határszakaszokon európai segítséget lehessen nyújtani.


Azonban - folytatta - amikor ennek gyakorlati feltételeit kidolgozták, kiderült, hogy csak 1500 emberből áll, és javarészt nem határrendészek, hanem technikai szakemberek, hivatalnokok alkotják.


Közölte: a mostani Frontex-elgondolás szerint tízezresre kell bővíteni a határ- és parti őrséget, és jelezte, szerinte az EU külső határainak őrzéséhez ez sem elég.


Úgy fogalmazott: van egy új elem a javaslatban, mégpedig az, hogy "a határőrizetet akkor is átveszik, ha az adott nemzetállam nem kér segítséget vagy nem járul ehhez hozzá".


Bakondi György szerint ezzel egy nemzetállamnak le kellene mondania a határbiztonságról, határellenőrzésről, arról a jogáról, hogy eldönthesse, kik léphetnek be a területére és kik nem.


Ezért a magyar kormány nem támogatja ezt az elgondolást - tette hozzá a főtanácsadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában