Ország-világ

2018.08.09. 15:25

Óvatosan a külföldi száguldással és tilosban parkolással: a magyar hatóság hajthatja be a bírságot!

Közleményben figyelmezteti a külföldre utazókat az ORFK: a kint elkövetett szabálysértést a magyar hatóságok is behajthatják. Szóval ha belefutott egy horvát traffipaxba, jó eséllyel itthon sem ússza meg a bírságot.

Munkatársunktól

A szabálysértési jogsegélyről szóló 2007. évi XXXVI. törvény 2018 januárjától hatályos módosítása alapján ha Magyarországon lakóhellyel, tartózkodási hellyel vagy vagyonnal, jövedelemmel rendelkező személy (természetes és jogi személy) külföldön szabálysértést követ el - közlekedésit is! -, és ezt a szabálysértést a külföldi hatóság határozatban megállapította és pénzbírságot szabott ki az elkövetőnek, aki azt nem fizeti meg a külföldi hatóságnak, akkor lehetősége van a külföldi és a magyar hatóságoknak a keretmegállapodás alapján, hogy egymásnak átadják és egymástól átvegyék a határozat végrehajtását.


Magyarul tehát: ha a külföldi hatóság döntött, a döntés alapján kirótt pénzbírság behajtását a magyar hatóságok átvehetik. A döntést a magyar hatóság nem bírálhatja felül, csak átveszi a döntést és annak végrehajtását.


30 napunk van a bírság és a költségek megfizetésére, de ha nem értünk egyet a határozattal, akkor kifogással élhetünk, de csak a szabálysértést megállapító hatósággal, azaz a külföldi hatósággal szemben.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában