2018.08.11. 12:04
Ön tudja, mi a különbség fagylalt és jégkrém között? A Nébih megmondta!
Ismeretterjesztés a Nébih termékteszt-oldaláról.
A fagylalt
A fagylalt és jégkrém közti első, és nagyon markáns különbség a Nébih termékteszt-oldala szerint, hogy a fagylalt vendéglátó-ipari termék, amely jellemzően a fogyasztás helyszínén készül. Fontos, hogy cukrászati technológiával, speciális fagyasztással előállított terméket lehet csak fagylaltnak nevezni.
A fagyi lehet hagyományos, kézműves, amelyet cukrászmester készít, de lehet porfagylalt is - utóbbinál az iparilag előállított porkeveréket vízzel való hígítás után fagyasztják. Készülhet hideg eljárással vagy pasztőrözéssel. A fagylalt hőmérséklete nem emelkedhet mínusz 8 fok fölé, amíg át nem adják a fogyasztónak.
A fagylalt fagylaltporból, sűrítményből, pasztából, tejből vagy vízből, illetve engedélyezett élelmiszer-adalékanyagokból (pl. habosítók, sűrítők), zamatosító anyagokból (a fagylalt ízét jellemzően meghatározó élelmiszer pl. gyümölcsök stb.) áll össze.
A jégkrém
A jégkrém csomagolt, szilárd vagy pépes szerkezetű készítmény, amelyet fagyasztott állapotban (legalább -18°C-on) tárolnak, szállítanak, és árusítanak.
Előállítása hőkezeléssel, rendszerint homogénezéssel, szükség szerint érleléssel és hűtött állapotban végzett habosítással, majd ezt követő fagyasztással történik. Meghatározó összetevői elsősorban a tejből származó fehérje és zsiradék. Ízesítőanyagok (pl. kókuszreszelék, dió, mogyoró), engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok, zselatin, illetve gyümölcslé, gyümölcsvelő, sűrítmény vagy egyéb feldolgozott gyümölcskészítmény adható hozzá.
Fagylalt vagy jégkrém választásakor érdemes figyelembe venni a következő szempontokat: