Ország-világ

2018.08.28. 09:00

Olcsóbb már nem lesz a füzet

Még mindig sokan halogatják a tanszervásárlást, várva az utolsó - ha úgy tetszik, az első - napokat. Szeptemberben a középiskolások rohama jön, a legtöbb helyen akkor nem lesz már akció. Most a 10-20 százalékos kedvezmények tömegével találkozunk az áruházakban, de a végeredmény nekünk ugyanannyira jött ki, mint augusztus elején.

Laczó Balázs

– Hullámzó a forgalom, néha kevesebb a vevő, majd délután szinte be sem férünk a boltba, de összességében folyamatosan növekszik a forgalom augusztus közepe óta – mondja Bittera Gábor, a győri Papír Deák Kft. kereskedelmi vezetője. – Azt hiszem, ez még mindig nem a csúcs. Sokan talán nyaralnak, s az is fontos, hogy még nem kapták meg az iskolakezdési támogatást.

Az üzletekben augusztus utolsó napjaiban érezhető a roham a tanszerekért. Fotóillusztráció: M. M. 

– Erre-arra még szükségünk van – feleli kérdésünkre egy háromgyerekes anyuka, Fazekas Annamária a bolt ajtajában. – Részletekben vettem meg a tanszereket, májusban kezdtem a vásárlást. Amiről biztosan tudtuk – a táskáról, a tolltartóról, a ceruzáról, a faragóról –, hogy szükség lesz rá, azt megvettem. Már csak a legkisebb gyerekemnek van rá szüksége, elsőbe megy, ezért táskát is kapott. Így körülbelül 30 ezer forintra jön ki a vége, utalványunk nincs, de az nagyon jó, hogy a könyv neki ingyen van. Már majdnem mindennel kész voltunk, most jöttem rá, hogy elfelejtettem uzsonnástasakot vásárolni, s vissza kellett jönnöm borítókért meg tisztasági csomagért is. 


Bittera Gábor szerint vannak, akik a teljes vásárlással az utolsó napokat várják, de jellemzőbb, hogy egyes kiegészítőket vesznek meg szeptemberben – füzetet, borítót hiánypótlásként. Arra egyébként – teszi hozzá – nem érdemes várni, hogy még nagyobb akciók jöjjenek az iskolakezdéssel, nála is augusztus végéig tart a 20 százalékos kedvezmény, akárcsak a legtöbb kereskedőnél. Az pedig megszokott, hogy a  középiskolások a tanév első napján tudják le – egy lélegzetre – a vásárlást, s egyébként az ő korcsoportjuk bevásárlókosara a legdrágább, például a nagyobb, mutatósabb füzetek, komolyabb körzők, eszközök miatt. Az átlagos vásárló – aki nem vesz iskolatáskát – 10–15 ezer forintot költ tanszerre.

 Fazekas Annamária május óta, kis részletekben veszi a tanszereket kiselsős fiának. Fotó: Mészáros Mátyás

Fazekas Annamária május óta, kis részletekben veszi a tanszereket kiselsős fiának. Fotó: Mészáros Mátyás

A Tescóban augusztus első napjaiban 20 tételt adtunk össze, alapcsomag volt táska nélkül, de benne kétféle tolltartó, és az uzsonnásdoboz. Persze ízléstől és az adott tanító instrukciójától függően jóval több is lehet az érték, lényegesen kevesebb viszont nem: akkor 10.880 forintra jött ki a vége. Most látványosan több az akció, jellemzően 10 és 25 százalék közöttiek, de ha az alapcsomagot kiszámoljuk, ugyanabból a 20 tételből 10.700 forint lesz a végeredmény. 


A Tesco egyébként kérdésünkre annyit közölt: a tanszervásárlás augusztus elejétől egészen szeptember közepéig tart, s most érezhető a roham augusztus 20. óta. Palettáján Star Wars, Minnie és Mickey egér, valamint Avengers mintájú iskolatáskák is szerepelnek, s a 100 ezer darab iskolatáska mellett mintegy 4,5 millió füzetet, 1,5 millió darab ceruzát és tollat értékesít az iskolakezdéskor. A cég egyébként úgy számolt: az alapcsomag – amely mindent tartalmaz – körülbelül 20 ezer forint, de ez nagyban függ az iskolatáska árától.

A jó táska 

A Tesco közleményében ilyennek írja le a jó iskolatáskát: legyen megfelelő méretű, érdemes hát felpróbálni, nem lóg-e túl a gyerek tarkóján, lefelé pedig nem ér-e a csípő alá. Vállpántjai legyenek minimum 4 cm szélesek és párnázottak, a táska mozgás közben ne himbálózzon. A hátrész és az alja legyen megerősített, s jusson benne mindennek hely: a tízórainak és a vizeskulacsnak is. Végül legyen észrevehető, közlekedés közben, akár szürkületkor, este is segítse a láthatóságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában