Ország-világ

2018.08.07. 17:15

Nyomozást indított a rákkeltő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében az ügyészség

Huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszerben találtak rákkeltő szennyeződést. Az ügyészség ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétségének gyanújával rendelte el a nyomozást.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak. Az intézkedés nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érintett.

Az OÉGYI tájékoztatása szerint, a betegek augusztus 31-ig visszavihetik a gyógyszertárakba a forgalomból kivont készítményeket.


Felhívják a figyelmet, hogy

- a gyógyszertárak betegenként maximum 2 doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítményt vehetnek vissza,

- a betegek a gyógyszer visszavétel időpontjában érvényes térítési díjának megfelelő összeget kapnak kézhez,

- a közgyógyellátásra jogosult betegek is megkapják a térítési díjat,

- a hibás készítményeket bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni,

- számla (blokk) nem szükséges a visszavételhez.

- a bontott és/vagy lejárt szavatosságú készítményeket a gyógyszertárakban található hulladékgyógyszer gyűjtésére kihelyezett dobozba helyezhetik el.


A hibás hatóanyag-tartalmú készítmények listája IDE KATTINTVA érhető el!


Szolyák Tamás, az OGYÉI főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatornán múlt kedden azt mondta: több európai országban és az Egyesült Államokban is visszavonták a készítményeket, amelyeknek hatóanyagába a gyártástechnológia megváltoztatása miatt rákkeltő szennyeződés került.

    

A Fővárosi Főügyészség kedden az MTI megkeresésére azt írta: az ügyben feljelentés érkezett az ügyészségre. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség megvizsgálta a feljelentést, és megállapította, hogy az abban foglaltak ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés vétségének gyanúját keltik. Ezért a kerületi ügyészség kedden ismeretlen tettes ellen elrendelte a nyomozást.

    

A nyomozással a kerületi ügyészség a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg - tették hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában