Ország-világ

2018.08.16. 08:41

Megkezdte a Központi Nyomozó Főügyészség a kémügy iratai minősítésének felülvizsgálatát

A Kúria május 29-én utasította el a felülvizsgálati indítványt a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő rendelkezés. A Legfőbb Ügyészség azonnal jelezte: kezdeményezni fogja a titkosítás feloldását, és ez a folyamat kezdődött meg.

Megkezdte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az úgynevezett kémügyben a saját minősítésű iratok minősítésének felülvizsgálatát a Legfőbb Ügyészség (LÜ) utasítására - írja csütörtöki számában a Magyar Idők, a lap szerint az iratok titkosításának feloldása várhatóan tovább árnyalhatja az ügyet.


Fazekas Géza, az LÜ szóvivője a lapnak azt mondta, hogy az átvett minősítésű iratok esetében a KNYF a minősítő szervekhez fordul a kérdéses iratok minősítésének felülvizsgálatát kérve.

    

A lap felidézi, hogy a Kúria május 29-én utasította el a felülvizsgálati indítványt a kémkedéssel vádolt volt titkosszolgálati vezetők ügyében, így jogerős maradt a korábbi felmentő rendelkezés. A Legfőbb Ügyészség azonnal jelezte: kezdeményezni fogja a titkosítás feloldását, és ez a folyamat kezdődött meg, miután az LÜ kézhez kapta a Kúria írásba foglalt döntését.

    

Mint a lap írja, az államtitkoknak minősülő eset miatt a nyilvánosság kizárásával folyó perben első fokon a Debreceni Törvényszék 2013-ban nem jogerősen kimondta több vádlott bűnösségét, majd letöltendő szabadságvesztésre ítélte Szilvásy Györgyöt és Galambos Lajost, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre Laborc Sándort.

Másodfokon 2015-ben a Fővárosi Ítélőtábla súlyos eljárási hibák miatt új elsőfokú eljárást rendelt el, ebben a Kaposvári Törvényszék mind a négy vádlottat felmentette a vádak alól, majd a fellebbezés nyomán a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is felmentő rendelkezést hozott. Ez ellen nyújtott be felülvizsgálati indítványt a Legfőbb Ügyészség, amit a Kúria elutasított.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában