Ország-világ

2018.08.10. 20:27

Kitagadták az örökségből Jean-Michel Jarre-t

A francia zenész az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult azon a címen, hogy nem tartják tiszteletben családi jogaikat és túlzott sérelem érte jogbiztonságukat.

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult Jean-Michele Jarre francia zenész, az elektronikus zene úttörője, akit 2009-ben elhunyt apja, Maurice Jarre háromszoros Oscar-díjas zeneszerző kitagadott az örökségből.


A 69 éves francia zenész pénteken, a Le Parisien című lap hasábjain tárta a nyilvánosság elé az örökséggel kapcsolatos jogi vita részleteit.

    

A főleg filmzenéiről ismert Maurice Jarre egy kaliforniai törvény alapján minden örökségét utolsó, negyedik feleségére, Fong F. Khongra hagyta. A francia legfelsőbb bíróság tavaly szeptemberben érvényesnek ismerte el a kaliforniai jog szerinti végrendeletet, így Jean-Michele Jarre és féltestvére, húga, Stéfanie az örökségből kitagadottnak számít.

    

A testvérpár márciusban nyújtott be keresetet a strasbourgi bíróságnál azon a címen, hogy nem tartják tiszteletben családi jogaikat és túlzott sérelem érte jogbiztonságukat.

    

Pénteki újságcikkében Jarre hangsúlyozza, hogy az örökösödési ügy nemcsak a pénzről szól, hanem a családi kapcsolatok védelméről és - alkotókról lévén szó - a művészek erkölcsi jogáról is. "Még egy fotóhoz vagy szüleink egy személyes tárgyához sincs hozzáférésünk" - mondta.

    

Jean-Michele Jarre még kisgyerek volt, amikor apja elhagyta az édesanyját, Francette Pejot-t, a francia ellenállás tagját, Stéphanie a második feleségtől, Dany Saval színésznőtől született. Egy éve egy interjúban a zeneszerző elismerte, hogy "nehéz viszony" fűzte az apjához.

    

Maurice Jarre (1924-2009) az Arábiai Lawrence (1962), a Doktor Zsivágó (1965) és az Út Indiába (1984) című filmekhez írt zenéért kapta meg a filmvilág legrangosabb elismerését, az Oscart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában