Ország-világ

2018.08.18. 12:00

Imámja hatására ölt a manchesteri dzsihadista tömeggyilkos

Címkék#terror

A helyi mecsetben, az imám szavainak hatására radikalizálódott, majd követett el öngyilkos merényletet Salman Ramadan Abedi, aki tavaly májusban huszonkét embert megölt, és csaknem száznegyvenet megsebesített a Manchester Arénában.

A helyi mecsetben, az imám szavainak hatására radikalizálódott, majd követett el öngyilkos merényletet Salman Ramadan Abedi, aki tavaly májusban huszonkét embert megölt, és csaknem száznegyvenet megsebesített a Manchester Arénában, az áldozatok többsége gyermek volt – írta honlapján az Echo TV. Mustafa Graf, a Didsbury mecset imámja a támadás előtt fél évvel prédikált híveinek a dzsihád helyességéről, az európaiak és amerikaiak vétkeiről és alsóbbrendűségéről. - írja a Pesti Srácok.


2017. május 22-én Salman Ramadan Abedi, egy huszonkét éves, líbiai származású bevándorló öngyilkos merényletet hajtott végre a Manchester Arénában, ahol huszonketten meghaltak és százharminckilencen sebesültek meg, főképp gyerekek. Nemrég kiderült, hogy Abedi családjával együtt a Didsbury mecsetbe jártak, ahol az imám a dzsihád helyességéről prédikált, sőt, egyenesen harcba szólította a fiatalokat. Szakértők szerint ezután radikalizálódott Abedi és tervezte meg terrortámadását. A kiszivárgott információk alapján Mustafa Graf, a Didsbury mecset imámja a támadás előtt fél évvel prédikált a dzsihád helyességéről, az európaiak és amerikaiak vétkeiről és alsóbbrendűségéről, valamint arról, hogy minden igaz muszlimnak cselekednie kell az igaz ügy érdekében.

 

kép: Pesti Srácok

kép: Pesti Srácok



Az említett mecsetet látogatta Abedi és családja, apja ráadásul a közösség egyik vezéralakja is. A merénylő az uszító prédikáció után tíz nappal vette meg jegyét a 2017. május 22-ei Ariana Grande-koncertre, arra a fellépésre, amelyen aztán felrobbantotta magát és az ott lévőket. Graf imám arról beszélt, hogy a dzsihád a büszkeség és méltóság forrása, valamint arról, hogy kéri Allahot, adjon harcosokat az igaz ügy érdekében, olyanokat, akik elmennek harcolni a Szentföldre, vagy helyben cselekszenek a hitetlenek ellen. Graf beszédei több fiatalt is mozgósítottak, hívei közül legalább öten mentek el Szíriába harcolni az Iszlám Állam oldalán, többeket pedig terrorizmus gyanújával tartóztattak le Angliában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában