Ország-világ

2018.08.29. 23:04

Illegális bevándorlás - Gulyás Gergely: már a német kormány is következetes az illegális bevándorlás elutasításában

Már a német kormány is következetes az illegális bevándorlás elutasításában - jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Berlinben Helge Braun német kancelláriaminiszterrel folytatott megbeszélése után.

Gulyás Gergely a közmédiának adott nyilatkozatában kiemelte: tárgyalópartnere, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa megerősítette, hogy "Németországnak mindenki barátja, aki Európa külső határait védi".


A magyar kormány szerint "mindenféle illegális bevándorlás ellen fel kell lépni, és ebben már a német kormány véleménye is következetes" - tette hozzá a Fidesz politikusa.


Most már Berlinben is kormányzati álláspont, hogy a schengeni övezet országainak eleget kell tenniük a külső határok védelmét előíró kötelezettségnek.


Ez azt jelenti, hogy "a mi álláspontunk nem változott, de a vélemények mégis közeledtek egymáshoz" - mondta Gulyás Gergely, aláhúzva, hogy Magyarország az illegális bevándorlás megakadályozásával Németországot is védi.


A magyar-német politikai kapcsolatok az utóbbi években "legalább annyit változtak, amennyit a németek álláspontja változott a migráció kérdésében", így ma egy-egy CDU-s állásfoglalást megnézve "nagyon sok területen ugyanazokat a prioritásokat látjuk, amelyekről mi három éve beszélünk" - mutatott rá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


Több kérdésben, köztük az integráció és a párhuzamos társadalmak ügyében viszont nincs egyetértés, "de ezért is hangsúlyozzuk, hogy együtt tudunk élni a miénktől eltérő állásponttal" - mondta Gulyás Gergely.


Kiemelte: minden nemzetnek önállóan kell döntenie arról, hogy "akar-e bevándorlókat fogadni, és a magyar választók ezt a döntést egyértelműen meghozták".


Az ezer évre visszavezethető magyar-német kapcsolatok most leginkább a gazdaságban hoznak hasznot mindkét országnak, ezen a területen csak sikerek vannak, amelyekre mindenképpen lehet építeni, a digitalizációban és az innovációban előre léphet Magyarország a Németországgal folytatott együttműködés révén - fejtette ki Gulyás Gergely.


Mint mondta, a magyar gazdaság "bizalmi indexe" minden eddiginél magasabb a német vállalatvezetők körében, és a Debrecenben gyárépítésre készülő BMW-vel már a német autóipar harmadik "csúcscége" jelenik meg az országban.


Az is nagyon szerencsés, hogy míg az Audi a nyugati országrészben, a Daimler pedig az ország középső részén, a BMW a keleti régióban hajt végre beruházást, vagyis "az ország minden területén megjelent a legmagasabb technológiával dolgozó német autóipar".


Ez jól mutatja, hogy "a német gazdaság racionális döntéseket hoz, látja, hogy van olyan munkaerő, amely a legmagasabb technológiai hozzáadott értéket is képes biztosítani".

Ráadásul alapvetően van egy szimpátia Magyarország iránt, amellyel szemben a német sajtóban és a nyilvánosságban az utóbbi években sokan próbáltak fellépni, de ez láthatóan nem volt eredményes.

- mondta Gulyás Gergely.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában