Ország-világ

2018.08.16. 09:08

Feltámasztanák a Győr-Siófok közötti vasútvonalat - augusztus végén demonstrációs vonat indul

"Augusztus 25-én szombaton, a Bakonyvasút szövetség a környező önkormányzatok segítségével különvonatot szervez a Veszprém-Lepsény vasútvonal újranyitásáért. A különvonat a jelenleg járható szakaszon közlekedik, Veszprém-Papkeszi-Veszprém között" - kezdte portálunknak Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke.

Szeghalmi Balázs

Alacsony színvonalú közösségi közlekedés


Mint ismert, Győrből a Veszprém-Lepsény vasútvonal "ideiglenes", 2007-es szüneteltetése óta nincs közvetlen vonat sem a Balaton északi partjának keleti oldalára, Balatonalmádiba, Balatonfüredre vagy Alsóörsre, sem a déli part fővárosába, Siófokra. A bezárásra - hivatalosan "felfüggesztésként" kommunikálták - a gyér utasforgalom volt az indok.


"Az észak-déli irányú közösségi közlekedés a térség városai között elfogadhatatlanul alacsony színvonalú, Győr-Veszprém-Siófok-Kaposvár útvonalon napi egyetlen autóbusz járatpár közlekedik, a vasúthoz a rövidebb útvonalú autóbusz járatok sem biztosítanak rendszeres és megbízható csatlakozást. Amikor lehúzták a rolót 2007 tavaszán, nem vizsgálták a rossz menetrendet, valamint azt sem vették figyelembe, hogy a Veszprém-Lepsény és Hajmáskér-Lepsény viszonylat nem kedvező fekvésű. Így az újranyitást követően Győr-Siófok vasúti tengelyben gondolkodunk, amire jelentős igény mutatkozik" - közölte Bödecs Barnabás.

 

Vonattal kalandozni a Balaton partján mindig élmény. Fotó: Kisalföld-archívum

Vonattal kalandozni a Balaton partján mindig élmény. Fotó: Kisalföld-archívum


Vonat két óránként nyáron


A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség koncepciója szerint a kialakult helyzetben a Lepsény-Veszprém vonalon a vasúti személyszállítás újraindítása a térségi és országos közösségi közlekedés következő gondjaira jelentene megoldást. Egyrészt megvalósulna a Balaton körbejárhatósága vonattal.


"Uniós forrásokból valósult meg a 30-as Budapest-Gyékényes vasúti fővonal Balaton-parti szakaszának teljes rekonstrukciója, rövidesen megkezdődik a 29-es sz. vasútvonal Szabadbattyán-Balatonfüred közötti szakaszának villamosítása. E vonalszakasz villamosításával egyidejűleg mind személyszállítási, mind forgalmi zavarelhárítási érdekből fontos volna, és országos jelentőséggel bírna, ha a Balaton keleti medencéjének körbejárhatósága végre megvalósulna. Erre méregdrága, kisajátításokat, terepmunkákat igénylő, és a Balaton parton közvetlen környezeti terhelést jelentő új vasúti vonalszakasz építése helyett jóval költséghatékonyabb, és hasonló eredményre vezető megoldás lenne a 27-es számú vasútvonal Csajág-Lepsény közötti szakaszának felújítása, villamosítása.


​Új beruházást csak egy, a közvetlen Siófok-Balatonfüred között közlekedő vonatok számára kiépítendő, Csajág állomásra történő bejárást kiváltó deltavágány építése jelentene. Akár még ez is elkerülhető lehet korszerű gyors irányváltásra képes motorvonatokkal. A vonatok a nyári üdülőszezonban a győri útirányon és a Balaton körül egyaránt 4 azaz összevontan két óránként ütemes menetrend szerint közlekednének, szeptembertől május végéig pedig a Balatonfüred-Budapest vonatokról lehetne Csajágon átszállni a Győr-Siófok vonatokra" - magyarázta Bödecs Barnabás.

 

Forrás: Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség

Forrás: Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség


Könnyű dízel motorkocsik


A vonal menti települések közösségi közlekedési igényeit is szolgálná az újraélesztett Lepsény-Veszprém vasútvonal.


"Álláspontunk szerint a forgalmi igényeknek megfelelő kapacitású, a hegyvidéki közlekedésre is alkalmas, 80-120 fő befogadó képességű, könnyű dízel motorkocsikat kellene közlekedtetni, melyek a nyári szezonban a megnövekedett forgalmi igények kiszolgálására egymáshoz kapcsolhatók és szinkronüzemre képesek. Ezzel a nyári időszakban Győrből mind Siófok, mind Balatonfüred állomásokra közvetlen vonatok indíthatók" - mondta Kertai Máté, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség munkatársa.


Hamarosan meglátjuk, hogyan reagál a MÁV a tervre.

Támogatói jegyek 1500 forintért


Aki részt szeretne venni az augusztus 25-én induló, figyelemfelhívó különvonaton, az [email protected] e-mail címen regisztrálhat a szerelvényre. A különvonatot egy M47-es mozdony vontatja és 2 Bhv kocsiból áll majd. Felnőtteknek a támogatói jegyek 1500 forintba kerülnek. Bővebb információkat ide kattintva olvashatnak!

 

Ilyen lesz a különvonat augusztus 25-én.

Ilyen lesz a különvonat augusztus 25-én.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában