Ország-világ

2018.08.14. 21:53

ÁSZ: a Jobbik ellenőrzése az előírásoknak megfelelő volt

Az Állami Számvevőszék azt javasolja a pártnak, hogy vállalják a felelősséget a törvénysértő és korrupciós veszélyt jelentő gazdálkodásából fakadó következményekért.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tájékoztatása szerint a vonatkozó törvényi előírások maradéktalan betartásával végezték a Jobbik Magyarországért Mozgalom ellenőrzését.


A számvevőszék az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Jobbik a nap folyamán tudatta, nem indít saját jelöltet a főváros XV. kerületében, szeptember 30-án tartandó időközi polgármester-választáson, mivel az Állami Számvevőszék "törvénysértő" bírsága miatt nem tudnak minden időközi választáson jelöltet állítani.


Az ÁSZ a közleményben azt írta, visszautasítják, hogy a Jobbik ismételten törvénysértéssel vádolja az intézményt, és azt javasolják a pártnak, hogy vállalják a felelősséget a törvénysértő és korrupciós veszélyt jelentő gazdálkodásából fakadó következményekért.


Kiemelték, a Fővárosi Törvényszék néhány hete jogerős határozatában erősítette meg az ÁSZ alkotmányos pozícióját, amikor kimondta, hogy a számvevőszék jelentése bíróság előtt nem felülvizsgálható.


Az ÁSZ január 8-i jelentésében megállapította, hogy a párt 2015-2016-ban nem biztosította a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, ezáltal nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását. Feltárta továbbá, hogy a párt 2017 első félévében a működéséhez a jogszabályt megsértve összesen 331 660 millió forint értékben tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el - emlékeztettek.


Kitértek arra is: a számvevőszék július 6-án elfogadta a párt többször kiegészített intézkedési tervét, amelyben a párt a szabálytalanságot elismerve, vállalta a törvénysértő gyakorlat megszüntetését.


Az ÁSZ tájékoztatása szerint Sneider Tamás, a Jobbik elnöke is elismerte a szabálytalanságot, amikor az ATV Start című műsorának július 3-i adásában arról beszélt, hogy a párt jóval a piaci ár alatt, kedvezményesen jutott plakáthelyekhez 2017-ben.


Az ÁSZ feladata a párttörvény 2014. január 1-től hatályos előírásai alapján az, hogy megállapítsa a pártok által elfogadott tiltott, nem pénzbeli támogatás értékét. A megállapított tiltott támogatás jogkövetkezményeit a vonatkozó jogszabályi előírások határozzák meg, érvényesítése pedig a törvényben meghatározott hatóságok kizárólagos jogköre - olvasható a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában