Ország-világ

2018.08.08. 14:21

Agresszív, durva szabályszegésekre is hajlamosabbak vagyunk a forróság miatt - hogyan közlekedjünk kánikulában?

Jó tanácsok a rendőrségtől.

A tapasztalatok alapján a nyári forróságban jelentősen csökken az autósok koncentrációs képessége, tompul a figyelmük, hajlamosabbak lehetnek az agresszív és durva szabályszegésekre, emiatt pedig több a közlekedési baleset is. Nagyobb számban előfordul a sebességhatárok túllépése, hajlamosabbak a sofőrök a szabálytalan előzésekre, hirtelen kormánymozdulatokra és váratlan manőverekre - áll a rendőrség közleményében a police.hu-n, amelyben a hőséggel kapcsolatban figyelmeztetnek.

A napokig tartó hőség megviseli a szervezetet, gyakran a közlekedők türelmetlenségét válthatja ki. Jóval nagyobb számban fordul elő rosszullét a járművezetők körében, ami szintén balesetet okozhat. A gyalogosok jellemzően kevésbé néznek körül, mielőtt az úttestre lépnek, vagy rosszul mérik fel a veszélyeket.

Jó tanácsok a rendőrségtől:

 • Ha tehetik, ne a legmelegebb órákban induljanak útnak!
 • Tartsák be a sebességhatárokat és óvakodjanak a hirtelen manőverektől, kormánymozdulatoktól.
 • Az előzést mindig szabályosan, körültekintően, az arra alkalmas útszakaszon, a megfelelő irányjelzések használata mellett hajtsák végre.
 • Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek kipihenten és gyakrabban álljanak meg felfrissülni! Fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot és mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban!
 • Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot!
 • Ha megáll a járművel, lehetőleg ne napos helyen hagyja!
 • Soha ne hagyjon a parkoló gépjárműben kisgyermeket vagy háziállatot, még rövid időre sem, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek!

 • (leadképünk illusztráció, forrás: bumm.sk - a szerk.)

  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában