Ország-világ

2018.08.23. 11:32

A hagyományos villanykörték után a halogén izzókat is betiltják az EU-ban

Szeptember 1-től már csak a készleten lévő izzókat értékesíthetik az áruházak.

Munkatársunktól

Közel 60 évvel azután, hogy elkezdték kivilágítani utcáinkat és otthonainkat, a halogén izzókat Európa-szerte betiltják szeptember 1-től, írja a The Guardian.


A fennmaradó készleteket az áruházak még értékesíthetik, a kisfeszültségű izzókra – például a sütők kivilágítására használt darabokra – pedig nem vonatkozik a tilalom.


A tagországok szakértői 2008. december 8-án szavaztak a bizottság javaslatáról, amikor is arról döntöttek, hogy csak a hagyományos izzóknak kell-e menniük, vagy más, kevésbé energiatakarékos világítótesteknek is.


A tagországok képviseletében szavazó szakértők végül úgy döntöttek, hogy a halogének egy szélesebb köre maradhasson a piacon, a hagyományos villanykörtéknek azonban le kell kerülniük a boltok polcairól. Az elfogadott javaslat szerint már 2009 szeptemberében megkezdődött az izzók fokozatos kivonása, 2012-re pedig az összes hagyományos izzótípus gyártása, illetve forgalmazása is befejeződött.


Ennek a folyamatnak érkeztünk a következő állomásához, amikor is megtörténik a teljes átállás a környezetvédelmi és és energiahatékonysági szempontból favorizált LED-izzókra.

Címkék#belföld

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában