Ország-világ

2018.03.13. 16:58

Legalább tíz késes támadás történt egy hét alatt Ausztriában

Az egyik legnagyobb osztrák hírportál összegyűjtötte az elmúlt hét támadásait. Bécs mellett hasonló merényletekkel próbálkoztak az elkövetők Tirolban, Stájerországban és Burgenlandban is.

Újabb támadás történt Bécsben. Kedd reggel egy afgán bevándorló támadott egy rendőrre. A bécsi Heldenplatzon próbálta meg kirángatni az autójából, de a rendőr lefújta paprikaspray-vel. A támadót őrizetbe vették - írja a hirado.hu.


Közben újabb részletek derültek ki a vasárnap éjszakai bécsi késelésről. A férfi migránscsaládból származik, de már Ausztriában született. Mélyen vallásos volt, ezért a hatóságok azt feltételezik, hogy tettének vallási indíttatása volt, és terrorcselekmény történt. Sajtóhírek szerint közösségi oldalán kizárólag muszlim tartalmat osztott meg, és hű követője volt egy szalafista iszlám prédikátornak, akitől rendszeresen idézett.


Közben az osztrák honvédelmi minisztérium megerősítette, hogy a férfi korábban az osztrák gárdánál szolgált. A minisztérium megerősítette, hogy átlagosan 30 ilyen katona szolgál náluk rendszeresen. Saját ellátmányt kapnak és engedélyezik, hogy naponta ötször imádkozzanak, nem kell levágatniuk a szolgálat idejére a szakállukat és az iszlám ünnepekre eltávozást kapnak.


A vasárnapi támadásról egyelőre annyit tudni, hogy a férfi minden előzmény nélkül késsel támadott a diplomatákat őrző katonára. A katona először paprikaspray-vel védekezett, majd szolgálati fegyverével lelőtte az egyiptomi származású férfit. Titkosszolgálati információkra alapozva az osztrák sajtóban az is megjelent, hogy az elkövető többször volt büntetve erőszakos cselekmények miatt.


Az egyik legnagyobb osztrák hírportál összegyűjtötte a legutóbbi sérüléssel járó, késes támadásokat. Kiderült, csak az elmúlt egy hétben tíz ilyen történt Ausztriában. Nagyobb része Bécsben, de támadások voltak Tirolban, Stájerországban és a Magyarországgal határos Burgenlandban is. A rendőrségi statisztikák szerint az elmúlt években több mint a háromszorosára nőtt a migránsok által elkövetett merényletek száma.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában