Ország-világ

2018.01.18. 09:07

Egészen kis tárgyak is megfigyelhetők az űrből Japán legutóbb fellőtt műholdjával

A műholdat olyan optikai rendszerrel szerelték fel, ami 500 kilométeres távolságból is alkalmas akár egyméteres tárgyak megfigyelésére is.

A Föld felszínét vizsgáló kutatóműholdat bocsátott fel csütörtökön Japán az ország déli részén, Kjusú szigetén fekvő Ucsinura űrállomásról.


Az ASNARO-2 típusú műholdat az Epsilon, szilárd hajtóanyagú hordozórakéta szállította, amely a pályára állítás után rendben levált.


Ez már a harmadik alkalom, hogy a JAXA, a japán űrhivatal Epsilon hordozórakétával állított Föld körüli pályára műholdat. Használatát az magyarázza, hogy lényegesen olcsóbb, mint a korábban használt H2A típusú rakéta.


 

Felbocsátanak egy ASNARO-2 típusú kutatóműholdat a Kjúsú déli szigeti Kimocukiban működo Ucsinura űrállomásról 2018. január 18-án.

A Föld felszínét vizsgáló kutatóműholdat szállító Epsilon, szilárd hajtóanyagú hordozórakéta a pályára állítás után rendben levált. (MTI/EPA/JAXA)



Az ASNARO-2, akárcsak az Epsilon, költségtakarékos űreszköz. Olyan optikai rendszerrel van felszerelve, amely képes a Föld felszínétől 500 kilométeres magasságból megfigyelni a kisebb tárgyakat, akár az egymétereseket is, igen nagy felbontású kamerájával.


Eredetileg tavaly novemberben kellett volna pályára állítani a műholdat, de különböző műszaki okok miatt ezt január 17-re halasztották.


Japán űrprogramjához általában a H2A típusú rakétát használja, minden egyes indítás azonban 90 millió amerikai dollárba (23,5 milliárd forint) kerül. Éppen ezért a JAXA azt tervezi, hogy 2023-ra kifejleszt egy másikat, amely jóval olcsóbb, a H-3-as típusút. Ezzel párhuzamosan folytatódik az Epsilon fejlesztése is, hogy meglegyen a felhasználható rakéták választéka. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában