Ország-világ

2017.09.23. 09:00

Otthon állítólag nem Angela Merkel hordja a nadrágot

Sokan eltévesztik, hogy a first lady az államfő felesége, ennélfogva a first gentleman is csak az államfői feladatot betöltő nő férje lehet. De mi most szabadon kezeljük ezt a titulust: megnézzük, kik is az ismert államvezető nők férjei...

 „Otthon Angela Merkel férje hordja a nadrágot" – csámcsogtak anno a bulvárlapok. A német kancellárt és párját szabadság alatt, egy strandon kapta lencsevégre a lesifotós. Egyetlen kép apropóján tovább ragozták a dolgot: „Tévedés, hogy a világ legbefolyásosabb asszonyának párja csak papucsférj lehet. Angela Merkel ugyan erős személyiség, mégsem valószínű, hogy férjét elnyomná" – elemzi a klinikai pszichológus a first gentleman kézmozdulatait, lépéseit, testtartását. Ha az online keresőben utánanézünk Joachim Sauernek, nem sok izgalmas részlet derül ki a pár hétköznapjairól, magánéletéről – féltve őrzik azt. Merkel férje a berlini Humboldt Egyetem vegyészprofesszora. Nagyon ritkán jelennek meg közösen rendezvényeken, estélyeken, és csak különleges alkalmakkor kíséri el nejét külföldi utakra.


 Saját hivatásuk van


– Nagyon keveset tudunk a női államvezetők férjeiről, hiszen ezeknek a férjeknek saját hivatásuk van. Tudományos és egyéb területeken dolgoznak, visszavonultan a közélettől – magyarázza Görög Ibolya. A protokollszakértő hozzáfűzi: – Amíg egy first lady az államfő munkáját segíti a különböző megjelenésekkel, kulturális, jótékonysági szerepvállalással, addig ha a nő az „államférfi", vagyis az „államnő", a férje ilyen tevékenységet nem folytat. Általában a feleség nem nyilatkozik a férjéről. Utóbbiaknak szinte egyáltalán nincs közéleti tevékenységük. Ettől eltekintve azért vannak olyan megjelenések, ahol szinte kötelező a részvételük. Például ha meghívják őket egy opera megnyitójára.


Fülöp kivétel


– Ahhoz szerintem keveset találkoznak, hogy a nadrág kérdése felmerüljön – mutat rá Görög Ibolya, amikor értékeli azt pletykát, hogy ki hordhatja otthon a nadrágot Merkeléknél. Az államvezető nő nem tölti be otthon azt a fajta szerepet, amit sokszor a képzeletünkben társítunk hozzá. A munkája miatt alig van otthon, ennélfogva igen kicsi az esélye, hogy a férje és közte téma legyen: rántott hús legyen vacsorára, vagy sült kolbász. A közszereplő feleség rengeteget utazik, napi 20 órában elfoglalt. Szinte biztos, hogy házvezetőnő látja el a háztartást – mondja a protokollszakértő, aki a közszereplésre vonatkozóan ellenpéldaként az angol királyi családot hozza fel.

 II. Erzsébet 96 esztendős férje, Fülöp edinburghi herceg ősztől visszavonul a közszerepléstől, nyáron betegségéről lehetett olvasni a sajtóban. A herceg tavaly 110 hivatalos programon vett részt saját jogán, 780 társadalmi és jótékonysági szervezet elnöke, fővédnöke vagy tagja, elhíresült állatvédő, és e szervezetekkel a jövőben is kapcsolatban marad. 


Fülöp már több mint öt évvel ezelőtt, a 90. születésnapja alkalmából készült portréműsorban megígérte, hogy a jövőben jóval kevesebb nyilvános megjelenést vállal. 


Akkori szavai szerint ebben a korban „az ember már lefelé tart fizikailag és szellemileg, és általában is jobb kiszállni még a szavatossági idő lejárta előtt". Ő az angol–brit monarchia 1200 éves történetének leghosszabb ideje „szolgáló" uralkodói hitvese: 65 éve számít uralkodói házastársnak.


 Rögtön beleszeretett a brit kormányfőbe


 A férjével együtt ment el tavasszal egy beszélgetős televízió-műsorba Theresa May. A brit kormányfő itt nem politizált. A nézők azt is megtudhatták, hogy a férj, az ingatlanfejlesztőként dolgozó Philip May viszi ki otthon a szemetet. A házaspár kedélyesen mosolygott az adásban. Philip viccesen megjegyezte, hogy a felesége „otthon is átkozottul nehéz nő". (Theresa Mayről korábban a tory képviselő, Ken Clarke mondta, hogy „átkozottul nehéz nő".) Elmesélték: még az egyetemi éveik alatt ismerkedtek meg, és Philip rögtön beleszeretett párjába. „A vonzalomkölcsönös volt, és azóta is tart" – tette hozzá a kormányfő. Philip elárulta, hogy felesége – a munkamorálja ellenére – az ágyban nem hivatalos iratokat olvasgat.  

Nők között

A belga Matild királyné mint a NATO-csúcsnak otthont adó ország házigazdája fogadta a politikusok feleségeit a brüsszeli királyi kastélyban május végén. A csoportról készül fényképeken a first ladyk mögül kitűnik egy öltönyös-nyakkendős férfi. A nyíltan meleg luxemburgi miniszterelnök férje, Gauthier Destenay civilben belga származású építészmérnök, és 2015-ben, alig pár hónappal a melegházasság luxemburgi törvényessé tétele után fogadott örökhűséget Xavier Bettelnek. A luxemburgi first gentleman állítólag leginkább Melania Trumppal találta meg a közös hangot – írja az Euronews.

 Mindenki anyukája Angela Merkel


Szinte borítékolt a holnapi német parlamenti választások kimenetele. Az Angela Merkel vezette CDU/CSU pártszövetséget tartják még az ellenfelek is igazán esélyesnek. A német kancellár sikerének egyik titka a szakértő szerint, hogy mindig mindenkit véd. Úgy emlegetik a közbeszédben: mindenki „Muttija", azaz mindenki anyukája


– A jobboldal baloldalánál van, ezért ő a közép közepe. Ő az, aki mindenkinek mindent úgy tud megígérni, hogy azt el is hiszik neki. „Mutti"; mindenkinek az anyukája, aki mindenkit véd, ápol és eltakar – csak hogy kicsit durva hasonlattal éljek – fogalmaz dr. Nagy Sándor Gyula. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója elmondja, amikor megkérdezzük, hogyan lehet az, hogy az elmúlt két évben jelentős kritika éri Angela Merkelt a bevándorláspolitikája miatt, nemcsak Európában, Németországban is, mégis a felmérések szerint az ő pártszövetsége kerül majd ki nyertesen a holnapi német szövetségi parlamenti választásokból.


– És mi a CDU (Kereszténydemokrata Unió) titka? – faggatjuk tovább dr. Nagy Sándor Gyulát. – Maga Angela Merkel – ilyen röviden ki lehet jelenteni. A párt jelentős részében mindenki számára világos, hogy Merkel sajátos stílusa miatt nyernek – válaszol a szakértő, és példával magyarázza, mire gondol, és miért tartja nagyon megfontolt, de ravasz politikusnak Angela Merkelt, aki mára egyeduralkodó a pártjában.


– Nem tudnak neki olyat mondani, amit ne tudna beemelni a még mindig konzervatívnak mondott programjába, és ezzel a taktikával kifogni a szelet másnak a vitorlájából. Ugyanez történt, amikor a Zöldek azt mondták, hogy a nukleáris energiát ki kellene vezetni az országból. Megtörtént a fukusimai atomerőmű-baleset, és mindenki „zöld" akart lenni. Rendeztek egy tartományi választást, amit elbuktak a kereszténydemokraták, megerősödtek a Zöldek. Ezek után Merkel bejelentette: kivezetik az atomenergiát az országból, és átállnak zöld energiára. Ez később nem sikerült, mert nem tudják a szükségleteket fedezni, a hiányt jelenleg Franciaországból importálják. Ez az energia is atomerőműből származik. De természetesen egyre nagyobb befektetések vannak abba az irányba, hogy önellátók legyenek megújuló energiaforrások tekintetében.


Angela Merkel ellenfelei számára nem az a kérdés, hogy ki nyer a választásokon – persze mindig történhetnek meglepetések –, hanem az, hogy a kancellár kivel fog koalícióra lépni. A Zöldek például nagy esélyesnek számítanak.


Megfontolt döntéseket hoz


– Angela Merkel nem ingerlékeny, kerüli a hirtelen döntéseket. Nagyon sokáig megrágja a dolgokat, a konszenzusra törekszik mind belpolitikai, mind európai uniós szinten – világít rá dr. Nagy Sándor Gyula. Hozzáteszi: – Inkább megvárja, hogy egy probléma elmúljon, mintsem hogy azonnal reagálna rá. Persze migrációs ügyben erre láttunk ellenpéldát is: mikor 2015-ben 1-2 hét alatt hozott döntéseket, és több százezer bevándorlót engedett be Németországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában