Ország-világ

2017.09.13. 09:14

Megérkeztek az űrhajósok a Nemzetközi Űrállomásra - Fotók

A Szojuz rakétája helyi idő szerint negyed négykor startolt a felbocsátás után mintegy hat órával dokkolt az ISS-hez. Az orosz parancsnokkal két amerikai asztronauta kezdte meg a körülbelül öt hónapos küldetését.

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerdán a Szojuz MSZ-06 orosz űrhajó legénysége, amely körülbelül öt hónapot tölt majd a Föld körül közel négyszáz kilométeres magasságban keringő űrbázison.


A Szojuz a felbocsátás után mintegy hat órával - a korábbi kétnaposnál jóval gyorsabb üzemmódban - dokkolt az ISS-hez, és az űrhajósok átmentek az űrállomás fedélzetére, ahol Randy Bresnik amerikai, Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós, valamint az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája várt rájuk - ők július óta vannak az ISS-en.


Az újonnan érkezett űrhajósok 167 napot szolgálnak majd az ISS fedélzetén, és ez idő alatt több mint 40 kísérletet kell végrehajtaniuk.


 A Puerto Ricó-i Joseph Acaba már harmadik misszióját teljesíti, Mark Vande Hei azonban - aki az amerikai hadsereg ezredese volt, mielőtt a NASA szolgálatába állt - most repült először az ISS-re.


Az új, Nauka (Tudomány) nevű modul üzembe helyezéséig az orosz űrkutatási hivatal háromról kettőre korlátozza az ISS-en tartózkodó orosz űrhajósok számát.


Az újonnan érkezett asztronauták súlytalansági érzékelője - és egyben talizmánja - a világ első műholdjának, a Szputnyik 1-nek a kicsinyített mása, annak emlékére, hogy október 4-én lesz hatvan éve annak, hogy a Szovjetunió Föld körüli pályára állította a Szputnyik 1-et.

Korábban írtuk:


Elindult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) szerda hajnalban a kazahsztáni Bajkonurból a Szojuz MSZ-06 orosz űrhajó, a fedélzetén Alekszander Miszurkin orosz parancsnokkal és Mark Vande Hei, valamint Joe Acaba amerikai űrhajósokkal, akik körülbelül öt hónapot töltenek ott.

Három űrhajós indult a Nemzetközi ŰrállomásraA Szojuz rakétája helyi idő szerint negyed négykor startolt, és gyors, hatórás üzemmódban dokkol majd az ISS-hez, ahol Randy Bresnik amerikai, Szergej Rjazanszkij orosz űrhajós, valamint az olasz Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA) asztronautája tartózkodik július óta.


Ha a gyors dokkolási üzemmód nem sikerülne, akkor két napig tart majd a kikötés.

Alekszandr Miszurkin orosz (lent), valamint Joseph Acaba (k) és Mark Vande Hei amerikai urhajós búcsúzik a Szojuz-FG hordozórakétával összekapcsolt Szojuz MSz-04 orosz urhajó kilövoállásának lépcsojén

Alekszandr Miszurkin orosz (lent), valamint Joseph Acaba (k) és Mark Vande Hei amerikai űrhajós búcsúzik a kilövés előtt. 

Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

2010 óta most először fordul elő, hogy az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két asztronautája repül egy Szojuzon Bajkonurból az űrállomásra. A Puerto Ricó-i Joseph Acaba már harmadik misszióját teljesíti, Mark Vande Hei azonban - aki az amerikai hadsereg ezredese volt, mielőtt a NASA szolgálatába állt - most repül először az ISS-re. 

Címkék#tudomány

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában