Ország-világ

2017.08.10. 13:58

Letett a panelházak visszabontásáról a kormány

Tervet készítenek arra, hogyan javíthatnának a panellakók életminőségén.

A Miniszterelnökség valóban beindította a "panelbontással" kapcsolatos háttértárgyalásokat. Hosszú vizsgálódásokról döntöttek, aminek nyomán – az érdekképviselők nem cáfolt emlékei szerint – a nagyarányú panelbontás máris lekerült a napirendről – írja a Népszava.hu.


A kormányfő májusi panelvisszabontási ötleteire többször is visszatérő Lázár János kancelláriaminiszter "megértette" a szakma érveit, miszerint panelépületek nagyszámú el- vagy visszabontására jelen körülmények között nincs lehetőség – nyilatkozta a lapnak Kaplonyi György, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetsége (MTOSZSZ) elnöke.

 


Az elnök egyetért a kabinet ama felvetésével is, hogy az eddigi, elsősorban energetikai szemlélet helyett a közérzet átfogó javítása lehet a fő cél. Ide értendő például a víz- vagy áramhálózat, a pincék, a szemétledobók állapota, vagy akár a társasházak jogi helyzete, amihez számításaik szerint lakásonként legalább egymillió forintos állami támogatásra lenne szükség, körülbelül ugyanennyi kedvezményes hitellel és némi önerővel megtoldva. 


A lap megkeresésére a Miniszterelnökség azt közölte, hogy több előzetes egyeztetést folytatott a panel-érdekképviseletek, az építész- és mérnöktársadalom, a tudományos köztestületek, valamint az önkormányzatok és az érintett pénzügyi szervezetek képviselőivel.

Jelenleg a szakmai vélemények, javaslatok és álláspontok begyűjtése és összegzése zajlik és elemzik az állami szerepvállalás lehetőségeit is.

Egyetértés született a tekintetben, hogy átfogó, minden részletkérdést lefedő, hosszú távú programcsomag megalkotása szükséges. A kormány kiemelt célja az életminőség javítása, ezért több megoldástípust tartalmazó anyagot készít, ami kitér az épületek városszöveten belüli elhelyezkedésére, statikai, gépészeti állapotára, az építészeti, funkcionális energetikai korszerűsítésre, vagy akár a környezetrendezésre is. Típustól függő pénzügyi lehetőségeken is munkálkodnak. Mindezekről az adatok bekérésének és elemzésének lezárultáig nem tudnak információval szolgálni – írták.


Ez leginkább úgy fordítható, hogy igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában