Ország-világ

2017.06.14. 12:34

Nem lett meg a kétharmad a plakáttörvényhez

Ezentúl is plakátolhatnak a pártok kampányidőszakon kívül is.

Nem sikerült kétharmados támogatást szereznie a Fidesznek, ezért a parlament nem szavazta meg a plakáttörvényt – 131 képviselő szavazott igennel, 67 pedig nemmel a parlament szerdai plenáris ülésén. Az ellenzékből nem vett részt a szavazáson a DK-s Oláh Lajos, aki szerda reggel vesegörcsöt kapott és mentőt kellett hívni hozzá - írja a 24.hu.


A Fidesz azt javasolta, hogy választási kampányidőszakon kívül ne helyezhessenek ki plakátot se a pártok, se a kormány, ugyanis szerintük a burkolt pártfinanszírozás megakadályozásáról és az átlátható kampányfinanszírozás biztosításáról szóló javaslat kizárta volna azt a korrupciós veszélyt, amelyet szerintük most a Jobbik plakátkampányával kapcsolatban látni - írja a lap.

 

A képviselők szavazata látható a kivetítőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 14-én. Nem kapta meg a szavazatok kétharmadát az úgynevezett plakáttörvény.

A képviselők szavazata látható a kivetítőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. június 14-én. Nem kapta meg a szavazatok kétharmadát az úgynevezett plakáttörvény.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A fideszes Kósa Lajos, Halász János, Répássy Róbert és Vas Imre előterjesztése a törvényalkotási bizottsági eljárásban jelentősen módosult, de a szerdai parlamenti zárószavazáson sem az összegző módosító javaslat, sem az egységes javaslat kétharmados részei - amelyek gyakorlatilag lefedték a teljes indítványt - nem kapták meg a szükséges számú szavazatot - tudatta az MTI.


Az ellenzék soraiból csak a DK színeiben politizáló Oláh Lajos hiányzott - a párt közlése szerint egészségügyi okokból -, így a kormánypárti képviselők nem voltak elegendően a minősített többséghez, az ellenzék ugyanis egységesen ellenezte a javaslatot.


A törvénymódosítás nyomán a településképi törvény új, kétharmados passzusa azt mondta volna ki, hogy választási kampányidőszakon kívül tilos politikai plakátok kihelyezése mind a pártoknak, mind a kormánynak.


Ugyanígy a kampányidőszaki plakátolás - választási eljárási törvénybeli - újraszabályozása is minősített többséget igényelt volna. Utóbbi alapján a reklámok közzétevőinek és a médiahirdetési felületek értékesítőinek kampányidőben mindenkinek azonos áron kellett volna biztosítaniuk politikai plakát elhelyezését kültéri reklámfelületen.


Az eredeti törvényjavaslat indoklásában a fideszes előterjesztők azt írták: indítványuk célja, hogy megakadályozza milliárdosok leplezett befolyásszerzési kísérleteit, és növelje az átláthatóságot, továbbá hogy "egyes pártok ne váljanak a választási kampányaikat korrupt módon finanszírozott üzleti vállalkozások lekötelezettjeivé".  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában