Ország-világ

2017.06.14. 07:57

12 halálos áldozata van a londoni toronyházban kitört tűzvésznek

A Scotland Yard szerda esti tájékoztatása szerint legalább tizenkét halálos áldozata van a nyugat-londoni Grenfell Tower toronyházban hajnalban kitört tűzvésznek, de az áldozatok száma valószínűleg ennél magasabb.

A Grenfell Tower a Kensington and Chelsea kerület északnyugati határán emelkedik, nem messze a karneváljairól, kirakodóvásárairól, divatos üzleteiről világhírű Notting Hill negyedtől.


Az 1974-ben épült 24 emeletes, 120 lakásos házhoz szerda hajnalban riasztották a tűzoltókat. Az első egység hat percen belül a helyszínen volt, de a tűz rövid idő alatt elborította a magasházat, és reggelre szinte teljesen elemésztette az épületet, amelynek a második emelettől felfelé jóformán csak a betonváza maradt meg.


A londoni rendőrség képviselője a mentőkkel és a tűzoltósággal tartott közös szerda esti sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy várakozása szerint az áldozatok száma tovább növekszik, mivel a vizsgálat még mindig nagyon korai szakaszban jár, és több lakóról nincs hír.


Hozzátette: a rendőrség nem számít arra, hogy az épületben még túlélőkre lelhet.A mentőszolgálat illetékesének tájékoztatója szerint a helyszínre vonult mentőegységek 68 sérültet szállítottak hat londoni kórházba. A sérültek közül 18-nak az állapota kritikus.


Tíz további sérült maga jelentkezett kórházi ellátásra.


A tűzoltóság helyszíni munkálatainak irányítója elmondta, hogy a tűzoltók 65 embert mentettek ki a toronyházból, és sok lakónak sikerült segítség nélkül kijutnia.


A tűzoltóparancsnok szerint a tűzoltóegységek a nap folyamán feljutottak az épület legfelső szintjére, de munkájukat egy ideig egy eltört gázvezeték is hátráltatta, amelyet a kiégett toronyházban csak nehezen lehetett leszigetelni.


A tűzoltóegységek vezetője elmondta azt is, hogy szerda este még mindig voltak tűzfészkek az épületben, és a toronyház szerkezeti stabilitása is aggályos. A parancsnok szerint a biztonsági kockázatok miatt jelenleg korlátozott létszámú tűzoltó alakulat dolgozik az épületben.


Hozzátette: a tűzoltók drónokat is használnak az épületen belül annak felmérésére, hogy toronyház egyes részei milyen állapotban vannak és mennyire megközelíthetők.


 

Fáklyaként lángol egy 27 emeletes toronyház Londonban 


Sadiq Khan, London polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a lakók közül soknak a sorsa egyelőre nem ismert. Khan szerint ugyanakkor nem biztos, hogy mindazok, akiket nem találnak, életüket vesztették, lehetséges, hogy sokan közülük rokonoknál, ismerősöknél leltek menedékre, és még nem jelentkeztek a hatóságoknál.


Nick Paget-Brown, a Kensington and Chelsea kerület tanácsának vezetője szerint a hatóságok próbálják kideríteni, hogy hányan tartózkodhattak a toronyházban a tűz kitörésének pillanatában. Hozzátette: elvileg több százan is lehettek az épületben.


Dany Cotton, a londoni tűzoltóság parancsnoka szerdai közleményében hangsúlyozta, hogy az épület mérete és bonyolult belső szerkezete miatt az áldozatok pontos számát egyelőre nem lehet megállapítani, és a hatóságok a tűz okát sem ismerik még.


A brit főváros tűzoltóságának vezetője szerint a 24 emeletes épület mindegyik szintje égett a második emelettől felfelé. Dany Cotton szerint ilyesmire még nem volt példa az ő 29 éves tűzoltói pályafutása alatt.


A parancsnok közölte, hogy az épületnél negyven tűzoltójármű és kétszázötven tűzoltó dolgozik; ők legalább csütörtök reggelig a helyszínen maradnak.


Szemtanúk szerint sokan az égő épületben rekedtek. Többen arról számoltak be, hogy embereket láttak kiugrani a toronyházból. Az egyik szemtanú szerint a kilencedik vagy a tizedik emeletről valaki egy kisgyereket dobott ki, akit az épület aljánál felsorakozott segítőknek sikerült elkapniuk.

  

 


A környéken több befogadóközpontot létesítettek az épület körzetéből kitelepített lakók számára. A környékbeli lakók tömegesen ajánlották fel segítségüket a közösségi portálokon, nagyon sokan tettek közzé olyan üzeneteket, hogy készek befogadni otthonukba azokat, akiknek lakása megsemmisült a tűzben.


A toronyházban a Kensington and Chelsea kerület tanácsának ingatlankezelő vállalata 2015-2016-ban jelentős felújítási munkákat végzett.


A médiaportálokon azonban megjelent a helyi lakóközösség egy tavalyi felhívása, amely arra figyelmeztette a tulajdonosi jogokkal is bíró tanácsi ingatlankezelő céget, hogy a toronyházban folyamatos a tűzveszély, mindenekelőtt a belső épületszerkezeti elemek összetétele és a tárolókban gyakran felgyűlő hulladék miatt. A lakószövetség tavalyi levele szerint 2013-ban egy hirtelen feszültségmegugrás már majdnem tüzet okozott.


A kerületi tanács szerdán közölte, hogy vizsgálatot indított a tűzvész okainak kiderítésére.


A Downing Street bejelentette, hogy Theresa May miniszterelnök szerda estére összehívta a kormány polgári vészhelyzeti titkárságának ülését a tűzkatasztrófára adandó válaszlépések összehangolására, és annak biztosítására, hogy a sürgősségi szolgálatok és az érintett önkormányzatok minden lehetséges segítséget megkapjanak az illetékes kormányzati szervektől. 


 


Szerda délutáni hírek szerint a tűzvész a brit kormányalakítás folyamatát is befolyásolhatja. 


A múlt csütörtöki előrehozott parlamenti választások eredményeként a kormányzó Konzervatív Párté lett a legnagyobb alsóházi frakció, de a párt elvesztette abszolút többségét, így kisebbségi kormányzásra kényszerül. Ebben a helyzetben a Konzervatív Párt a tervek szerint a legnagyobb észak-írországi lojalista erő, a DUP frakciójával együttműködve kormányoz tovább, mivel a két pártnak együttesen megvan az abszolút többsége az 

alsóházban. 


Az együttműködési megállapodás gyakorlatilag elkészült, de a DUP illetékesei a BBC-nek szerda délután azt mondták, hogy az egyezmény bejelentése "egyelőre nem lenne helyénvaló", tekintettel a nyugat-londoni tragikus tűzvészre. 


A BBC értesülései szerint a megállapodás bejelentése áttolódhat a jövő hétre, így késhet a kormányprogram parlamenti ismertetése is.    


Az eredeti tervek alapján II. Erzsébet királynő jövő hétfőn ismertetné a Lordok Házában - brit parlament felső kamarájában - az új kormány törvényalkotási programját. 


A Downing Street-i kormányfői hivatal szóvivője ugyanakkor nem erősítette meg, hogy késne az együttműködési megállapodás bejelentése és a királynői beszéd. "Ez az információ nem tőlünk ered" - fogalmazott Theresa May miniszterelnök szóvivője. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában