Ország-világ

2017.05.26. 14:21

Vegán vagyok, nem szörnyeteg: étrendje miatt tették ki a katonát a svájci seregből

A Svájci Szövetségi Tanács megsemmisítette a Svájci Néppárt (SVP) törvényjavaslatát, amely szerint a vegánokat automatikusan ki kell zárni a katonai szolgálatból.

Jean-Luc Addor indítványára válaszolva a svájci kormány szerdán azt mondta, a svájci alkotmány előírja, hogy a katonai szolgálat minden férfi állampolgárra vonatkozik függetlenül véleményétől, vallásától vagy étkezési szokásaitól - írja a Local.


Svájcban minden 18 év feletti férfinek kötelezően katonai szolgálatot kell teljesítenie. Ha megtagadják a szolgálatot vagy ha a katonai orvosi bizottság alkalmatlannak nyilvánítja a jelentkezőket a feladatra, akkor 30 éves korukig felmentési adót kell fizetniük.


Addor közleményében azt mondta, hogy a hadsereget "csúfolják meg" a vegánok sorozásával.


Tavaly a 19 éves Antoni Da Campót kétszeresen is alkalmatlanná nyilvánították, mivel a katonaság nem tudta biztosítani a szigorú vegán étrendjét, illetve Antoni megtagadta a bőrcipő hordását is - annak ellenére, hogy felajánlotta, vesz magának szintetikus anyagból készült bakancsokat.


Az állatjogi aktivista eleget tett az összes szükséges orvosi vizsgálatnak és szolgálni akart, mégis a hadsereg döntése miatt kizárták őt mind a katonai, mint a közszolgálatból, vagyis így kötelessé vált a felmentési adó megfizetésére.


A bírósági döntést megtámadva Da Campo eredetileg elvesztette a fellebbezést, mielőtt ügyét a szövetségi polgári bírósághoz fordította. Érvelésében a hadsereg álláspontját diszkriminatívnak tartotta, szerinte az intézkedés az alapvető emberi jogokat sérti.


A bíróság elrendelte, hogy a két fél vitassa meg a felmerülő kérdést, majd októberben a hadsereg meggondolta magát, és kijelentette, Da Campo alkalmas a katonai szolgálatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában