Ország-világ

2017.05.21. 21:23

Több ezren tüntetnek Budapesten - "A kormány nemcsak az EU-val, hanem Rómával és Ferenc pápával is vitatkozik"

A Nem maradunk csendben! csoport vasárnap délutánra tüntetést szervezett a budapesti Műegyetem rakpartra.

Munkatársunktól

Az Index tudósítása szerint a Kossuth téren már jó pár ezren összegyűltek. Azt írják, a szervezők megkérték a köztévét, holnap jöjjenek majd vágóképezni, amikor már kevesebben vannak.


A tudósítás szerint Vágó Gábor szónokolt elsőként, aki szombaton Felcsúton is ott volt. Azt mondta, "tudniuk kell, hogy a lopás akkor is lopás, még ha törvénybe is foglalták, de mindez semmi ahhoz képest, hogy a mostani hatalom ellopta a jövőnket".


Az egykori LMP-s politikus szerint "a Putyin-franchise" elemeit veszi át a jelenlegi rendszer.


Lengyel Máté, a Cambridge-i Egyetem és a CEU oktatója szembeállította a tudományban megszokott párbeszédeket a mutyik és a hatalmi arrogancia szellemiségével, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik kiálltak a CEU mellett.


Deák Éva, a Civilizáció képviseletében, a Partners Hungary alapítvány igazgatója szerint "a civil törvény megbélyegez, ez a gond vele" - írja a hvg tudósításában.


A tüntetés véget ért, de az ellenállás nem - mondja az egyik szónok. "29-én találkozunk, addig pedig álljatok ellen!" - ez a végszó.


Korábban


"Nem adjuk a jövőnk, itt maradunk!" mottóval hirdetett tüntetést a Nem maradunk csendben és az Oktatási Szabadságot nevű Facebook-csoport vasárnap délután Budapestre.


A demonstrálók a Műegyetem rakparton gyűltek össze, hogy - a közösségi médiában megjelent meghívó szerint - egyebek mellett a "lex CEU, a civilek elleni törvény, az EU-ellenes kampány, a szabad média maradéka elleni háború és a reklámadó" ellen tüntessenek.  


 Dinók Henriett, a Romaversitas Alapítvány igazgatója arról beszélt: a roma diákoknak, hallgatóknak oktatási segítséget nyújtó szervezetüket magyarellenesnek bélyegzi a jelenlegi hatalom, amely mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai uniós források ne jussanak el hozzájuk. Azt hangoztatta: nem Brüsszelt, hanem a "rajtunk élősködő magyar oligarchákat" kell megállítani.


Lukácsi Katalin, aki nemrég kilépett a KDNP-ből, arról beszélt, hogy ezen döntésében a menekültügy kormány általi kezelése, a Népszabadság "beszántása" és a CEU elleni törvény is szerepet játszott. Szerinte a kormány nemcsak az EU-val, hanem Rómával és Ferenc pápával is vitatkozik.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A demonstráló tömeg nem sokkal este hat óra után rendőri felvezetés mellett indult el a Szabadság híd irányába, hogy aztán az Országházhoz vonuljanak. A menet elején egy teherautó haladt, amelyről buzdító szavakat mondtak és zenét játszottak.

Fidesz: a Soros-hálózat nyomásgyakorlásának újabb példája a tüntetés


A Fidesz szerint a Soros-hálózat minden eszközzel, így például tüntetések szervezésével próbál nyomást gyakorolni a magyar bevándorláspolitikára.


A kormánypárt ezt vasárnap arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy demonstráció kezdődött délután a Műegyetem rakparton, amelynek résztvevői - a közösségi médiában megjelent meghívó szerint - egyebek mellett a "lex CEU, a civilek elleni törvény, az EU-ellenes kampány, a szabad média maradéka elleni háború és a reklámadó" ellen tüntetnek.


A Fidesz közleménye szerint Brüsszelből Soros-jelentéssel, kötelezettségszegési eljárással, büntetéssel fenyegetnek, Magyarországon pedig tüntetéseket szerveznek a Soros által pénzelt szervezetek. Látható, hogy egyre nagyobb a nyomás hazánkra, de a kormánypárt és a kormány nem kíván változtatni a bevándorláspolitikáján - írta a Fidesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában