Ország-világ

2016.12.30. 10:13

Figyelem! Vasárnaptól fizetős az M86-os

Az M85-ös Csorna-kelet csomópontja, az M85-M86 elválási csomópontja és a teljes M86-os út fizetőssé válik 2017-től. A díjfizetésre utaló tábláról hamarosan lehúzzák a piros csíkokat. A győri keleti elkerülő első két szakaszát jövőre még ingyen használhatják az autósok.

Szeghalmi Balázs

Győr-Moson-Sopron megye úthálózatában több fontos fejlesztés valósult meg idén. Az M86-oson helyére került az utolsó "láncszem" Győr és Szombathely között. A Csorna és Hegyfalu közötti, 33,4 kilométer hosszúságú szakaszt október közepén adták át. A fejlesztésnek köszönhetően 91,7 km-en kétszer két sávon épült ki gyorsforgalmi út a kisalföldi megyeszékhely és Vas megye között. A beruházás költsége meghaladta a 158 milliárd forintot.


 

M86: Áder János érkezik az átadóra - fotók: Mészáros Mátyás



Megyei matricák


A teljesen kész utakat mindig újévtől vonják be a díjfizetős rendszerbe. Így figyelniük kell az autósoknak, nehogy csúnya büntetéssel indítsák 2017-et. "Az M85-ös Csorna-kelet csomópontja, az M85-M86 elválási csomópontja, valamint az M86 gyorsforgalmi út teljes hosszában díjkötelessé válik január 1-jén, vasárnap 0 órától" - közölte érdeklődésünkre Papp Nóra, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. kommunikációs szakértője. Az M85-ös Győr és Csorna közötti szakasza idén január 1-jén vált fizetőssé.


A megyei matricák rendszerébe bevezetik a Vas megyei e-matricát. 2017-től annak, aki gyorsforgalmi úton szeretne eljutni Győrből Szombathelyre, az úthasználati szokásaitól függően célszerű e-matricát vásárolnia. Ha hetente többször vagy havonta több alkalommal autózik a két megyeszékhely között, akkor érdemes megváltania mindkét megyei matricát. Ha csak évente egy-kétszer utazik látogatóba Vas megyébe, akkor anyagilag jobban jár a régi főutakkal.


 

Figyelmeztetés az M86-on.

Figyelmeztetés az M86-on.



Ingyenes keleti elkerülő


A győri keleti elkerülő már az M1-es autópályától az 1-es főútig visz. Az első szakaszt 2015 szeptemberében, a másodikat most karácsony előtt adták át. Tekintettel arra, hogy a harmadik, Vámosszabadiig vezető 5,2 km-es szakasz építését jövő év elején kezdik el, az első két szakaszt még díjmentesen vehetik igénybe az autósok jövőre. A teljes keleti elkerülő várhatóan 2018 elejére készül el.

 

Keleti elkerülő második szakasz: pipa

Keleti elkerülő második szakasz: pipa.



Se nem drágább, se nem olcsóbb


A megyei e-matricák ára nem változik 2017-ben, ugyanúgy, ahogyan a többi e-matrica díja sem. Új díjkategóriákat nem alakítottak ki. Marad a motorkerékpárok és személygépkocsik (D1) 10 napos díja 2975 Ft, havi tarifája 4780 Ft. A D2-s kategóriába tartozó járművek 10 napig 5950, egy hónapon át 9560 forintért használhatják a fizetős utakat. A személyautók éves megyei matricája 5000 forintba kerül jövőre is. Az érvényességi idő mind az éves országos, mind az éves megyei e-matrica tekintetében: 2017. január 1. - 2018. január 31. A 2016-os matricák 2017. január 31-ig érvényesek.


Elővétel


December eleje óta zajlik az e-matricák előértékesítése. Eddig több mint 20 ezer autós élt ezzel a lehetőséggel. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. adatai szerint mind a Győr-Moson-Sopron, mind a Vas megyei matrica népszerű. Utóbbiból közel 500 darabot vettek mostanáig.


Tízből három elővételes matricát mobilos alkalmazásban vagy online felületen keresztül vásároltak meg. "Fontos megjegyezni, hogy az elővételben vásárolt jövő évi e-matricák csak 2017. január 1-től jogosítanak fel úthasználatra, 2016 decemberében még nem!" - hangsúlyozta Papp Nóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában