Ország-világ

2016.10.06. 13:16

Újabb terrortámadás történt Kenyában

Az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport fegyveresei lelőttek hat embert az ország északkeleti részén.

Újabb  terrortámadás történt csütörtökön Kenyában: az al-Shabaab szomáliai terrorcsoport fegyveresei lelőttek hat embert az ország északkeleti részén, a Szomáliával határos Mandera régióban - közölték helyi  források.     

   

Ali Roba, a terület kormányzója a Twitter közösségi internetes  oldalon számolt be a támadásról és a hat halálos áldozatról. Azt mondta, ha a biztonsági erők gyorsan nem léptek volna közbe, sokkal több áldozata lett volna a támadásnak, amelyet - a kormányzó szerint - jellegéből és elkövetési stílusából ítélve biztosan az al-Shabaab hajtott végre.   

   

A merénylet elkövetőjeként valóban az al-Shabaab jelentkezett  néhány órával később. "Mi állunk a manderai támadás mögött, amelyben megöltünk hat keresztényt" - közölte Sejk Abdiaszisz Abu Muszab, a terrorszervezet katonai műveletekért felelős szóvivője.   

   

Szeptember 11-én három nő - gyaníthatóan az Iszlám Állam (IÁ)  dzsihadista szervezet tagjai - hajtott végre támadást az Indiai-óceán partján fekvő Mombasában egy rendőrőrs ellen. A merénylők egy rendőrt megszúrtak, és felgyújtották az épületet, mielőtt mindhármukat lelőtték.   

   

A mostani rajtaütéssel kapcsolatban a manderai kormányzó nem  bocsátkozott részletekbe, és a Daily Nation című kenyai lap is csak annyit írt a terrorcselekményről, hogy csütörtök reggel történt egy olyan helyen, ahol közmunkák folytak.   

   

Az elmúlt három évben az al-Shabaab kenyai támadásaiban százak haltak meg, a terrorhullám súlyos csapást mért az ország szempontjából létfontosságú idegenforgalomra. A támadások gyakran a  hosszú és könnyen átjárható szomáliai határhoz közeli térségben történtek, de voltak terrorcselekmények felkapott tengerparti  üdülőhelyeken és magában a fővárosban, Nairobiban is.   

   

Az elsősorban Szomáliában tevékenykedő és az al-Kaida terrorhálózathoz köthető dzsihadista csoport fogadkozik, hogy addig folytatja a terrorkampányt Kenyában, amíg a kenyai csapatok ki nem vonulnak Szomáliából, ahol az afrikai haderő kötelékében harcolnak ellene.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában