Ország-világ

2016.10.26. 16:07

Nem vették fel a leszbikus szülők gyermekét, kártérítést kell fizetnie az iskolának

A Kispesti Waldorf Iskola 2013-ban elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő iskolával: a gyermeket két anyuka neveli.

Jogerősen 350 ezer  forint nem vagyoni kártérítés és kamatainak megtérítésére kötelezte  a Fővárosi Törvényszék a Kispesti Waldorf Iskolát, amiért 2013-ban  elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték a leendő  iskolával: a gyermeket két anyuka neveli - közölte a felperest  képviselő Háttér Társaság az MTI-vel szerdán.      

   

A közleményben felidézték: az ügy 2013 nyarán indult, amikor a  13 éves fiú szülei eldöntötték, gyermeküknek új iskolát keresnek.  Az előzetes egyeztetések lezajlottak, ugyanakkor azt követően, hogy  az anyuka jelezte, miszerint a gyermeket azonos nemű bejegyzett  élettársával közösen neveli, a tanárnő emailben közölte: "családi  állapotuk" miatt a gyermeket mégsem tudja az osztályba felvenni. Az  ügyben az Egyenlő Bánásmód Hatóság 2014-ben már a család javára  döntött és 50 ezer forintra bírságolta az iskolát. A megalázóan  alacsony összegű bírság után az anyuka úgy döntött: kártérítést is  követel az iskolától.   

   

A Fővárosi Törvényszék az Egyenlő Bánásmód Hatóság  helyzetértékelését osztva megállapította: a felperes fiának az  iskolába történő felvétele a felperes szexuális irányultsága miatt  hiúsult meg.    

   

Arra az érvre, hogy az elutasításra a gyermek érdekében volt  szükség, a bíróság elvi éllel szögezte le: "A mindenkori oktatási  intézményektől és azok pedagógusaitól elvárható, hogy (...) a  megfelelő pedagógiai eszközök alkalmazásával megakadályozzák az  olyan tanulók inzultálását, akik bármilyen tulajdonságuk folytán  eltérnek az osztály más tagjaitól. Az eltérő tulajdonsággal  rendelkező diákok nem szenvedhetnek hátrányt azáltal, hogy az  oktatási intézmény, avagy annak osztálytanítója nem képes, vagy nem  akar az ő személyes igényeikre figyelemmel lenni és az  osztályközösségbe való beilleszkedésüket elősegíteni." - közölte a  Háttér Társaság.    

   

A bíróság ezért az anyukának 350 ezer forint nem vagyoni  kártérítést ítélt meg, és kötelezte az iskolát a kamatok és a  perköltség megtérítésére is.   

   

A közleményben idézték Dombos Tamást, a Háttér Társaság  ügyvivőjét, aki azt mondta, örvendetes, hogy a bíróság elismerte,  egy gyermek hátrányos megkülönböztetése szülei szexuális  irányultsága miatt elfogadhatatlan, ugyanakkor sajnálatosnak  nevezte, hogy a bíróság közbenjárására van szükség, hogy ezt az  iskolák is elfogadják.   

   

A közleményben jelezték azt is, az esetet követően a gyermeket  nevelő azonos nemű párok érdekében dolgozó Szivárványcsaládokért  Alapítvány és a Magyar LMBT Szövetség levélben fordult a Magyar  Waldorf Szövetséghez, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz  és az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy az ilyen esetek  megelőzhetőek legyenek. A címzettek még csak válaszra sem méltatták  a civileket - tették hozzá.    

   

A Magyar Waldorf Szövetség az MTI megkeresésére nem kívánt  nyilatkozni az ügyben. Az EBH határozatát követően, 2014-ben  azonban azt tudatták, a Magyar Waldorf  Szövetség (MWSZ) elfogadta  az EBH-nak a Kispesti Waldorf Iskolával kapcsolatban hozott,  hátrányos megkülönböztetést megállapító határozatát. A történtekre  utalva hangsúlyozták, egyedi esetről van szó. "Az egyenlő bánásmód  elve, az esélyegyenlőség megteremtése, a másság elfogadása kiemelt  elemként jelenik meg a Waldorf-pedagógiában a mindennapokban  éppúgy, mint a kifejezetten ezt célzó tevékenységek során" - írta  akkor Marosváry Péter, az MWSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában