Ország-világ

2016.10.27. 16:40

Moszul ostroma: vegyifegyver-támadásra készített fel irakiakat az ENSZ

Moszul ostroma miatt "áldozatok tömeges kezelésére", különösen vegyifegyver-támadás esetére kilencven egészségügyi dolgozót készített fel az ENSZ - közölte csütörtökön a világszervezet egészségügyi ügynöksége.

A várost két évvel ezelőtt lerohanó Iszlám Állam terrorszervezet feltételezhetően rendelkezik vegyi fegyverekkel, az iraki kormányerők pedig azt mondják, felkészültek arra, hogy ezzel is megbirkózzanak.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán arra hívta fel a figyelmet, hogy várakozásaik szerint 700 ezer ember menekül majd el a körülbelül másfél millió lakosú Moszulból, s közülük 200 ezren sürgősségi ellátásra szorulnak: 90 ezer gyereket például  be kell oltani, és várhatóan mintegy nyolcezer várandós nő is lesz a menekülők között. Eddig kilencezren menekültek el a város környékéről a harcok miatt, de segélyszervezetek a harcok fokozódásával több százezres menekültáradatra számítanak.


A Moszul visszafoglalására irányuló művelet október 17-én indult, de az iraki kormányerők még nem érték el magát a várost. Az akció várhatóan hetekig vagy hónapokig tart. 


Az iraki különleges erők csütörtökön azt jelentették, hogy a várostól keletre teljesítették feladataikat, és arra várnak, hogy dél felől is felzárkózzanak az ostromló erők, s folytathassák a város bekerítését.


"A hadművelet nem állt le. A tervek szerint haladunk" - húzta alá Haider Fádil dandártábornok. A déli irányból előrenyomuló iraki erők még mintegy negyven kilométerre vannak Moszultól. Az iraki hadsereg azt állítja: egyelőre gyorsabban haladnak a tervezettnél.


Bagdad 25 ezer embert mozgósított a város visszafoglalása érdekében. Az Iszlám Államnak még 3-5 ezer harcosa lehet a városban, s mintegy 1000-1500 dzsihadista Moszul környékén próbálja lassítani az iraki erők előrenyomulását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában