Ország-világ

2016.06.23. 09:52

Brit EU-népszavazás: Véget ért a voksolás, hajnalban várható eredmény

Brit idő szerinti hajnali 3-4 óra között már viszonylag megbízható képet lehet alkotni a várható eredményről.

23:01 - Brit EU-népszavazás - Befejeződött a voksolás


Befejeződött csütörtök este a népszavazás Nagy-Britannia EU-tagságáról.


A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor - közép-európai idő szerint reggel 8 órakor - nyitottak, és a 46,5 millió szavazópolgár 22 óráig - közép-európai idő szerint 23 óráig - adhatta le voksát.


A szavazáson a brit állampolgárok mellett az Ír Köztársaság, illetve a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő nagykorú állampolgárai, valamint a Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország 18 évesnél idősebb lakói vehettek részt. Szavazhattak Gibraltár lakói is, az EU-társállamok Nagy-Britanniában élő polgárai viszont nem.


A szavazóurnákat 382 szavazatszámláló központba viszik, és a végeredményt várhatóan péntek délelőtt, a manchesteri városi tanács dísztermében jelentik be hivatalosan.


Szakértői becslések szerint azonban helyi idő szerint hajnali 3-4 óra között már viszonylag megbízható képet lehet alkotni a várható eredményről.


A szavazólapon egy kérdés és két választási lehetőség szerepelt. A kérdés úgy hangzott: "Az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e, vagy lépjen ki az Európai Unióból?". A kérdés alatt szerepelt a két válaszlehetőség.


David Cameron miniszterelnök három éve hirdette meg a referendumot, és február 20-án jelentette be hivatalosan a népszavazás időpontját.


Nagy-Britannia történetében ez mindössze a harmadik népszavazás volt. Az elsőt 1975-ben tartották, szintén arról, hogy Nagy-Britannia az akkori európai közösség tagja maradjon-e; azon a referendumon a választók kétharmados többséggel a bennmaradás mellett döntöttek.


A második népszavazást öt éve rendezték a parlamenti választási rendszer reformjáról, de a konzervatívok akkori koalíciós partnere, a Liberális Demokraták által szorgalmazott módosítást a választók 69 százaléka elvetette.


A brit EU-tagságról szóló csütörtöki népszavazás a viharos időjárás okozta kisebb-nagyobb fennakadások ellenére jórészt zavartalanul zajlott.


Dél-Angliára és Londonra - a legsűrűbben lakott brit országrészekre - éjszaka és délelőtt villámlással és mennydörgéssel kísért trópusi záporok zúdultak, több helyen hirtelen áradásokat okozva. Néhány térségben választóhelyiségeket is elöntött a víz. Az érintett helyszínek többségében a szavazófülkéket máshová helyezték át.


21:29 - Kovács Zoltán: tiszteletben kell tartani a britek döntését


Bármi is lesz a brit állampolgárok döntése az EU-tagságról szóló népszavazáson, azt tiszteletben kell tartani - mondta Kovács Zoltán csütörtökön az M1 aktuális csatorna esti műsorában.


A kormányszóvivő szerint bárhogyan is döntenek a britek - az azonnali politikai és gazdasági következményeken túl -, hosszú, akár két évig elhúzódó folyamatra kell készülni.


Utalt arra is, hogy az Európai Unió állam- és kormányfőinek február 19-én befejeződött csúcstalálkozóján megállapodás született a London által igényelt uniós reformokról, köztük az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szigorításáról, és arról, hogy Nagy-Britanniának nem kell részt vennie az uniós integráció mind szorosabbra vonásának folyamatában.


Ha győznek az EU-pártiak, a fenti pontokat akkor is teljesíteni kell, ha viszont a kilépésre voksolók nyernek, akkor az egy olyan eddig nem ismert eljárásrendet von maga után, aminek "sok-sok nyitott kérdése van" - tette hozzá Kovács Zoltán.


A műsorban felvetették azt is, hogy a francia hatóságok szerint fokozódott a labdarúgó Európa-bajnokság (Eb) terrorfenyegetettsége. Kovács Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte: a hatóságok már az Eb előtt figyelmeztettek a helyzetre, és a legutóbbi információk a veszély fokozódásáról szólnak.


"Arra kérünk mindenkit, hogy regisztráljon, kövesse figyelemmel azokat a fórumokat, amelyeket a Terrorelhárítási Központ (...), illetve a helyi hatóságok adnak, és mindenki figyeljen egymásra is" - mondta. Megfogalmazása szerint nem árt az óvatosság.


18:54 - A viharos időjárás ellenére folyamatos a szavazás


A viharos időjárás okozta kisebb-nagyobb fennakadások ellenére jórészt zavartalanul zajlott csütörtökön Nagy-Britanniában a brit EU-tagságról kiírt népszavazás.


Dél-Angliára és Londonra - a legsűrűbben lakott brit országrészekre - éjszaka és délelőtt villámlással és mennydörgéssel kísért trópusi záporok zúdultak, több helyen hirtelen áradásokat okozva. Néhány térségben választóhelyiségeket is elöntött a víz. Az érintett helyszínek többségében a szavazófülkéket máshová helyezték át, de volt olyan körzet, ahol egy helyi vállalkozó gumicsizmákat osztogatott a választóknak, így a víz alá került választóhelyiségben rendezték a szavazást.


Este újabb esőzések kezdődtek az ország déli és délkeleti térségeiben, de ezek nem voltak olyan kiterjedtek és hevesek, mint a nap első felében.


A nap folyamán leadták szavazatukat a vezető politikusok, köztük David Cameron miniszterelnök, aki feleségével, Samantha Cameronnal érkezett a választókörzetbe.


Cameron Twitter-üzenetében mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a népszavazáson, és voksoljon a bennmaradásra.


Boris Johnson, London volt polgármestere, a kilépést pártoló tábor frontembere csütörtöki Twitter-üzenetében ugyanakkor annak a kívánságának adott kifejezést, hogy a csütörtöki nap legyen Nagy-Britannia "függetlenségi napja".


A konzervatív párti politikus - aki a konzervatív brit kormány hivatalos EU-párti álláspontja ellenében kampányolt a kilépés mellett - ezt már korábban is hangoztatta. E hónap elején tartott egyik kampánygyűlésén kijelentette, hogy június 23-a lehet az Egyesült Királyság függetlenségi napja, ha a brit EU-tagságról kiírt népszavazáson a többség a kilépésre adja voksát.


A csütörtökön ismertetett legújabb közvélemény-kutatások azonban a bennmaradást pártoló tábor előretörését jelezték.


A YouGov közvélemény-kutató cég által a The Times számára elvégzett, a tekintélyes konzervatív brit napilap által csütörtökön ismertetett új felmérés 51:49 százalékos megoszlást jelzett a bennmaradást pártolók javára, de egy másik cég, a ComRes új kutatása az EU-tagság híveinek nyolc százalékpontos előnyét mutatta ki, 54:46 százalékos aránnyal.


Ez jelentős átrendeződés, ugyanis a hónap közepén még voltak olyan felmérések, amelyek a kilépés híveinek tíz százalékpontos előnyére utaltak.


Az azóta bekövetkezett hangulatváltozást jelzik a londoni fogadóirodák esélykiírásai is.


Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics csütörtökön ismertetett számításai alapján a fogadóirodák jelenlegi esélykiírásaiból származtatott valószínűségi modell azt mutatja, hogy a fogadási cégek az előző napi 25 százalék helyett csütörtökön már csak 16 százalékos esélyt adtak a Brexitre, vagyis arra, hogy a népszavazáson a többség a kilépésre voksol.


A ház szerint a kampány kezdete óta ez a legalacsonyabb esély, amellyel a jó előrejelzőnek tartott fogadóipar téteket vett fel a kilépésre.


A szavazóhelyiségek brit idő szerint 22 óráig - közép-európai idő szerint 23 óráig - tartanak nyitva. Utána az urnákat 382 szavazatszámláló központba viszik, és a végeredményt várhatóan pénteken délelőtt, a manchesteri városi tanács dísztermében jelentik be hivatalosan.


A csütörtöki népszavazásra rekordszámú, 46,5 millió választópolgár regisztrálta magát.


18:14 - Olasz EU-államtitkár: a Brexit győzelme az ismeretlenbe vezetné Európát


Nagy Britanniának az Európai Unióból történő kilépése ismeretlen területre vezet, de a népszavazás eredményétől függetlenül az EU-t csakis úgy lehet megmenteni, ha megváltoztatjuk - jelentette ki Sandro Gozi, az olasz kormány EU-államtitkára a La Repubblica című olasz balközép napilap honlapján közölt videonyilatkozatban csütörtökön.


Sandro Gozi hangsúlyozta: ha Nagy Britannia kilép az EU-ból, teljesen "elszigeteli" magát, és ennek következményeit elsősorban az európai pénzügyi és munkaerőpiac érzi majd meg.


Hozzátette, akármilyen eredmény is születik azonban, a brit népszavazás máris meggyengítette a status quót, és az eddig működő európai politikai rendszer megkérdőjelezése "pusztuláshoz vezetheti" Európát.


Mostantól kezdve "azon kell dolgoznunk, hogy Európa megváltozzon, és politikája erősebb legyen"- jelentette ki a római kormány EU-államtitkára. Megjegyezte, hogy a nemzetállamokkal ellentétben az EU-nak olyan területeken kell erősebb politikát felmutatnia, mint a "mindenkinek garantált biztonság, a migráció és a fiatalok jövőteremtése".


Az euroszkeptikus 5 Csillag Mozgalom (M5S) olasz ellenzéki párt közleményben hangsúlyozta, a brit népszavazás bizonyítja, hogy egyetlen kormánynak sem kell félnie saját népe akaratának meghallgatásától. Ugyanakkor az M5S-t alapító Beppe Grillo korábbi kommentárja szerint a civil mozgalomból lett párt nem támogatja az EU-ból való kilépést annak ellenére sem, hogy Nigel Farrage, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője politikai szövetségesének tekinti magát.


14:59 - A német kancellár ismét reményét fejezte ki, hogy a britek az EU-tagság mellett voksolnak


Angela Merkel német kancellár csütörtökön, a brit uniós tagságról tartott népszavazás napján reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia lakossága az EU-ban maradás mellett voksol.


"Olyan döntést remélünk, amelynek értelmében Nagy-Britannia polgárai az Európai Unió részesei maradnak" - jelentette ki a kancellár újságírók előtt.


Merkel elmondta: a jövő hét kedden és szerdán tartott - félévzáró - uniós csúcstalálkozó nyugodt tanácskozásra nyújt lehetőséget a népszavazás utáni helyzetről.


11:32 - Heves eső, áradás nehezíti a szavazást az ország délkeleti részén


Heves eső és áradás nehezíti a részvételt a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról szóló csütörtöki népszavazáson az ország délkeleti részén.


Már csütörtökre virradóan voltak nagy mennyiségű esővel járó viharok Londonban, és a lezúduló víz elárasztott egyes utcákat, épületeket. Az esővíz reggel sok helyen akadályozta a közlekedést. A tűzoltóság több száz segélyhívást kapott villámcsapások és az áradás miatt. Csütörtökön délután is várható hatalmas eső a fővárosban, akár egy hónapnyi csapadékmennyiség leeshet. 


A környezetvédelmi hivatal az ország délkeleti részében 22 helyre vonatkozóan adott ki riasztást, valamint számtalan figyelmeztetést.


Az ország többi részében napos idő várható.


Az időjárás komolyan befolyásolhatja az egynapos népszavazás eredményét, mert hatással van a részvételi arányra, amely pedig nagyon fontos tényező a referendum kimenetelében. A nagy részvételi arány az EU-ban maradásnak kedvezne.



10:47 - Brit EU-népszavazás - Cameron leadta a szavazatát


David Cameron miniszterelnök már reggel leadta a szavazatát a Nagy-Britannia európai uniós tagságáról szóló csütörtöki népszavazáson.


A konzervatív párti kormányfő feleségével együtt jelent meg a szavazóhelyiségben, és voksolt.


Leadta már a szavazatát Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője is.


A konzervatív párti brit kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviselte, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja, az egyes kabinettagok azonban Cameron engedélye alapján meggyőződésük szerint, szabadon dönthettek arról, hogy a kampányidőszakban személyesen mit javasolnak a briteknek. Erről a kompromisszumos megoldásról a kabinet EU-szkeptikus tagjainak nyomására született döntés.


A kormány erősen megosztott a kérdésben, az EU-szkeptikus szárny tagjai között olyan nehézsúlyú veteránok kampányoltak - saját kormányuk álláspontjával szemben - a Brexit, vagyis a kilépés mellett, mint Boris Johnson, London volt polgármestere és Michael Gove igazságügyi miniszter.


A bennmaradás mellett érvelő konzervatív párti Cameron egyik legfőbb szövetségese viszont Sadiq Khan, London májusban megválasztott új - egyben első muszlim - polgármestere, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt színeiben indult és győzött a polgármester-választáson.


Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai arra vallanak, hogy a Brexit-tábor korábban mért jelentős előnye elenyészett; a jelenlegi felmérések zöme holtversenyt mutat, vagy a bennmaradást pártolók néhány pontos előnyét jelzi. Eredmény péntekre várható.


10:37 - S&P: gyengülhet a brit adósi besorolás a távozásra szavazók többsége esetén


Nagy-Britannia felkészülhet arra, hogy rontja az ország adósi besorolását a Standard & Poor's, amennyiben csütörtökön a szavazók többsége az EU-ból való kilépés mellett dönt.


Ezt a nemzetközi hitelminősítő egyik szakértője mondta, aki a Bild című német lapnak nyilatkozott. 


Moritz Kraemer szavai szerint, "ha a csütörtöki szavazásnak az eredménye London kilépése lesz az Európai Unióból, akkor fel lehet készülni arra, hogy Nagy-Britannia röviddel a szavazás után  elveszíti a legjobbnak tartott "AAA" hitelminősítését".


A szakember az esetleges leminősítést azzal indokolta, hogy "nem" szavazat esetében Nagy-Britanniában a belpolitikai helyzet kevésbé lesz stabil és kiszámítható.


10:01 - Waszczykowski: Varsónak kedvezőtlen lenne egy francia-német irányítású Európa


Amennyiben az Egyesült Királyság távozna az Európai Unióból, valószínűleg a francia-német kettős venné át Európa irányítását, ez pedig olyan irányt jelentene, amely kedvezőtlen lenne Lengyelországnak - jelentette ki csütörtökön Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter.


Waszczykowskit a brit EU-népszavazás lehetséges következményeiről kérdezték a RadioWnet konzervatív varsói rádió reggeli adásában.


A miniszter megerősítette a korábban már kifejtett véleményét, miszerint az esetleges kilépés (Brexit) hátrányos következményekkel járna Európára nézve, és káoszt okozna az EU-ban. Rámutatott: létre kellene hozni egy nagy és erős EU-tagország kilépésének forgatókönyvét, ezt ráadásul a jövőre esedékes brit EU-elnökség alatt kellene kidolgozni.


A brit gazdaság súlyánál és az Egyesült Királyságnak a transzatlanti kapcsolatokban betöltött szerepénél fogva a Brexit kihatna Európa gazdasági és politikai helyzetére is - fejtette ki Waszczykowski.


Hozzátette, nem mellőzhető szempont, hogy megváltoznának az EU-n belüli erőviszonyok is.


"Amennyiben az Egyesült Királyság távozna az Európai Unióból, valószínűleg a francia-német kettős irányítaná Európát, ez pedig olyan irányt jelentene, amely kedvezőtlen lenne Lengyelországnak" - szögezte le a lengyel diplomácia vezetője.



9:37 - A G7 közleményt ad ki az EU-ból való brit kivonulás esetén


Amennyiben a britek az EU-ból történő kiválás mellett szavaznak csütörtökön, a G7-ek pénzügyi vezetői közleményt adnak ki, amelyben jelzik, hogy  mindent lehetséges eszközt felhasználnak a piacok megnyugtatása érdekében.


Ezt a közlemény előkészítésében részt vevő, név nélkül nyilatkozó japán kormányilletékesek közölték. Azt is elmondták, hogy a dokumentumot röviddel azután nyilvánosságra hozzák, ha világossá válik, a kiválásra szavazók kerültek többsége.


A források feltárták azt is, hogy a japán pénzügyminiszter külön közleményt is kiad, hogy megakadályozza a jen drasztikus erősödését. Japán illetékesek ugyanis attól tartanak, hogy Brexit esetén a befektetők a biztonságosnak tartott jenbe menekülnek, a megdráguló jen viszont a japán exportképességet sújtaná.


Hírek szerint a világ vezető jegybankjai felkészültek arra, hogy rendkívüli pénzeket pumpáljanak a piacokba, hogy elejét vegyék egy megrázkódtatásnak, ha a britek az EU-ból történő kilépés mellett döntenek.


8:56 - Idei csúcson a font a dollárral szemben hajnalban


A font idei csúcsra erősödött csütörtökön kora hajnalban a dollárhoz képest, azóta azonban némileg gyengült.


A fonterősödést az váltotta ki, hogy a The Times című lapnak készített legfrissebb közvélemény-kutatás szerint a britek  többsége az EU-ban maradásra szavaz. A YouGov által készített felmérés szerint a válaszolók 51 százaléka nem akar változást, 49 százaléka hátat fordítana az Európai Uniónak. 


A font 1,4842 dollárra erősödött csütörtök kora hajnalban, utoljára 2015 utolsó napján volt ilyen erős. 


Röviddel 9 óra előtt a font 1,4739 dollárra gyengült vissza. Szerdán reggel 9 órakor a fontot alacsonyabban, 1,4654 dolláron jegyezték.



8:41 - Szakértő: várhatóan magas lesz a részvételi arány


Várhatóan magas lesz a részvételi arány a brit uniós jövőről szóló csütörtöki népszavazáson (Brexit) - mondta Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.


Úgy látszik az előzetes regisztrációs adatokból, hogy sokan mennének el szavazni - közölte Gálik Zoltán.


Hozzátette: a felmérések szerint fej-fej mellett van a bennmaradást és a kilépést támogatók köre.


Gálik Zoltán elmondta: eredmények várhatóan péntek reggel lesznek.



A szavazóhelyiségek helyi idő szerint reggel 7 órakor - közép-európai idő szerint reggel 8 órakor - nyitottak, és a 46 millió szavazópolgár 22 óráig adhatja le voksát.


A szavazáson a brit állampolgárok mellett az Ír Köztársaság, illetve a jórészt egykori brit gyarmatok alkotta Nemzetközösség életvitelszerűen Nagy-Britanniában élő nagykorú állampolgárai, valamint a Nagy-Britanniához nem tartozó, de vele együtt az Egyesült Királyságot alkotó Észak-Írország 18 évesnél idősebb lakói vehetnek részt. Szavazhatnak Gibraltár lakói is, az EU-társállamok Nagy-Britanniában élő polgárai ugyanakkor nem.


A szavazólapon egy kérdés és két választási lehetőség szerepel. A kérdés úgy hangzik, hogy "az Egyesült Királyság az Európai Unió tagja maradjon-e, vagy lépjen ki az Európai Unióból?". A kérdés alatt szerepel a két válaszlehetőség.


David Cameron miniszterelnök február 20-án hirdette ki hivatalosan június 23-ára a brit EU-tagság jövőjéről döntő népszavazást.


A referendumról szóló törvény 2017 végéig írta elő a brit EU-tagság jövőjéről szóló népszavazás megtartását, de a brit sajtó már Cameron februári bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt az értesülést, hogy a referendumot június 23-ára írja majd ki a kormányfő.


A csütörtöki népszavazás végeredményét az előzetes várakozások szerint pénteken kora délelőtt jelentik be. Szakértői becslések szerint azonban helyi idő szerint hajnali 3-4 óra között már viszonylag megbízható képet lehet alkotni a várható eredményről.


Háttér:


A szavazóhelyiségek csütörtökön helyi idő szerint 7 órakor nyitnak és 22 órakor zárnak - közép-európai idő szerint a 8 és 23 óra közötti időszakban lesznek nyitva -, 46 millió választópolgár jogosult a részvételre. A végeredményt az előzetes becslések szerint pénteken kora délelőtt jelentik be. Szakértői várakozások szerint azonban helyi idő szerint hajnali 3-4 óra között már viszonylag megbízható képet lehet alkotni a várható eredményről.


A referendumról szóló törvény 2017 végéig írta elő a brit EU-tagság jövőjéről szóló népszavazás megtartását, de a brit sajtó már Cameron februári bejelentése előtt gyakorlatilag tényként kezelte azt az értesülést, hogy a referendumot június 23-ára írja ki a kormányfő.


A népszavazási dátum ismertetésének közvetlen előzményeként, az Európai Unió állam- és kormányfőinek február 19-én befejeződött csúcstalálkozóján megállapodás született a London által igényelt EU-reformokról, köztük a külföldi EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának szigorításáról, és arról, hogy Nagy-Britanniának nem kell részt vennie az uniós integráció mind szorosabbra vonásának folyamatában.


A konzervatív párti brit kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviselte, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja, az egyes kabinettagok azonban Cameron engedélye alapján meggyőződésük szerint, szabadon dönthettek arról, hogy a kampányidőszakban személyesen milyen ajánlást fogalmaznak meg.


Erről a kompromisszumos megoldásról a kabinet EU-szkeptikus tagjainak nyomására született döntés.


A kormány erősen megosztott a kérdésben, az EU-szkeptikus szárny tagjai között olyan nehézsúlyú veteránok kampányoltak - saját kormányuk álláspontjával szemben - a Brexit, vagyis a kilépés mellett, mint Boris Johnson, London volt polgármestere és Michael Gove igazságügyi miniszter.


A bennmaradás mellett érvelő konzervatív párti Cameron egyik legfőbb szövetségese ugyanakkor Sadiq Khan, London májusban megválasztott új - egyben első muszlim - polgármestere, aki a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt színeiben indult és győzött a polgármester-választáson.


Az elmúlt napok közvélemény-kutatásai arra vallanak, hogy a Brexit-tábor korábban mért jelentős előnye elenyészett; a jelenlegi felmérések zöme holtversenyt mutat, vagy a bennmaradást pártolók néhány pontos előnyét jelzi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában