Ország-világ

2016.04.22. 19:31

Harmadszor repülte körbe egyedül a Földet egy szlovén pilóta

Matevz Lenarcic adatokat gyűjtött a klímaváltozást okozó egyik legjelentősebb szennyezőanyag, az ipari korom sűrűségéről a légkörben.

Egyedül körberepülte a Földet Matevz Lenarcic szlovén pilóta, hogy adatokat gyűjtsön a klímaváltozást okozó egyik legjelentősebb szennyezőanyag, az ipari korom sűrűségéről a légkörben.

A kalandkedvelő pilóta - aki már harmadszor tett hasonló utat - pénteken Portorozban ért földet, miután 13 szakaszban megtett 42 ezer kilométert, összesen 186 órát töltve a levegőben.

Lenarcic március 25-én indult útnak, és eredetileg 24 nap alatt tervezte megkerülni a világot, de bürokratikus okokból négy napra Hawaiin rekedt. Kellemetlen tapasztalatai voltak az időjárással és a légi irányítással az egyiptomi Hurgadán, ahol azért kényszerült leszállni, mert elfogyott az üzemanyaga.

A pilóta a szlovák gyártmányú Dynamic WT 9 könnyűszerkezetes repülőgéppel kerülte meg a Földet a GreenLight WorldFlight 2016 projekt keretében.

Hazaérkezve Matevz Lenarcic elmondta újságíróknak, hogy helyenként "meglepően" magas koromkoncentrációt mért, függetlenül attól, hogy iparilag fejlett vagy fejletlen régió fölött repült-e. A légkör a Mexikói-öböl és India nyugati partvidékén volt a legszennyezettebb a mérése szerint.

Matevz Lenarcic 2004-ben és 2012-ben már körülrepülte a Földet egyedül, társpilóta vagy bármilyen más légi logisztikai támogatás nélkül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában