Ország-világ

2016.04.07. 19:16

Elfogadta Kiss László lemondását Százhalombatta képviselő-testülete

Címkék#belföld

Kiss László lemondott százhalombattai alpolgármesteri tisztségéről, amit a képviselő-testület a csütörtöki rendkívüli ülésen tudomásul vett.

A közlemény szerint Kiss László eljuttatta Vezér Mihály (Értünk Százhalombattai Közéleti Egyesület) polgármesterhez a lemondását az alpolgármesteri tisztségéről, amit a képviselő-testület tudomásul vett, megköszönve a város érdekében végzett munkáját.


Azt írták, Kiss László nemcsak országos szinten, hanem a városban is köztiszteletben áll, hosszú évtizedek óta Százhalombattán él. A 2014. évi önkormányzati választások után - nem képviselő tagként - társadalmi megbízatású alpolgármesterré választották. A város sportját érintő területen kapott megbízást koordináló, előkészítő feladatkörök ellátására, és mindvégig fáradhatatlanul és eredményesen látta el feladatát. Tiszteletdíjat és költségtérítését a sérült gyerekek javára, valamint egy közalapítványon keresztül a százhalombattai úszóreménységek támogatására ajánlotta fel.


A képviselő-testület megértéssel vette tudomásul Kiss László döntését - olvasható a közleményben.


Korábban írtuk:


A szakember csütörtöki közleményében tudatta elhatározását az MTI-vel.


"A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva, úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről" - írta Kiss László.


A 75 éves szakemberről kedden a privatkopo.hu internetes portál megírta, hogy 1961-ben, 21 éves korában két másik úszóval megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték. Ugyanakkor szerdán a Magyar Úszó Szövetség vezetése és az edzőbizottság egyformán változatlan bizalmáról biztosította Kiss Lászlót.


Közleményében Kiss úgy fogalmazott, hogy "1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés, amelyet utóbb ártó és lejárató szándékkal tettek közzé rólam". Tudatta egyszersmind, hogy az ítéletben foglaltak valótlanságának bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket, egyúttal keresi a perújítás lehetőségét is. 


"Kijelentem, hogy az ítéletben foglalt cselekményt soha, semmilyen körülmények között nem követtem el" - hangsúlyozta a közleményben Kiss, aki leszögezte: "idő előtti szabadulásomat nem bármiféle beszervezésnek, hanem az 1963-as amnesztiarendeletnek köszönhettem, mely igaztalan büntetésemet enyhítette".


"Én ugyanaz az ember vagyok, mint aki egy héttel vagy 50 évvel ezelőtt voltam! Világéletemben tisztességesen, a munkámért és ezáltal a magyar sportért éltem" - írta. "Az elmúlt napokban számtalan helyről kaptam megerősítést és bizalmat, melyet őszintén köszönök azoknak, akik nemcsak a jóban, hanem a rosszban is kitartottak és kiálltak mellettem" - tette hozzá.


"Szembesülnöm kellett azonban azzal" - folytatódik a közlemény -, "hogy tevékenységemet és személyemet jelenleg az ellenem folytatott sajtóhadjáratnak köszönhetően olyan mértékű közfelháborodás övezi, amely súlyosan megosztotta a sportszerető embereket. Jelenleg nem vizsgálom, hogy kinek és miért állhatott érdekében személyem ilyen fokú lejáratása és a korabeli híradásokban már közzétett esemény ismételt felelevenítése."


Kiss László kitért rá, hogy kapitányi tevékenységét eredetileg is csak a 2016-os riói olimpiai játékokig kívánta ellátni. Úgy gondolja azonban, hogy a jelen körülmények között - személye megosztó voltára tekintettel - nem tud hasznára lenni sem a magyar úszóválogatottnak, sem pedig az olimpiai csapatnak.


"Fentiekre tekintettel úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről. A Magyar Olimpiai Csapatnak sok sikert kívánok a riói olimpiai játékokra!" - zárta sorait a szakember.


Közben hírportálok tudósítása szerint Kiss László lemondott százhalombattai tiszteletbeli alpolgármesteri tisztéről is.


A MÚSZ részéről Hargitay András elnökségi tag, utánpótlás-kapitány az MTI-nek elmondta, hogy Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke Triesztbe, a férfi vízilabda olimpiai selejtező színhelyére utazott, ahol a nemzetközi és az európai szövetség vezetőivel folytat megbeszéléseket. A MÚSZ az elnök hazaérkezése után foglal majd állást a történtekkel kapcsolatban.


Nem ment el a százhalombattai képviselő-testület csütörtöki rendkívüli ülésére, írásban mondott le alpolgármesteri posztjáról Kiss László, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya. A testület tagjai egyhangúlag elfogadták a lemondást.


Az ülést azért hívták össze, mert a napokban ismét előkerült Kiss László 55 évvel ezelőtti sötét ügye, amikor csoportosan elkövetett nemi erőszakban találták bűnösnek. Az akkor 21 éves Kiss két másik úszótársával, Lantos Lászlóval és Várszegi Lajossal egy Zsuzsanna nevű fiatal nőt – akivel két nappal korábban az uszodában ismerkedtek meg – kényszerített szexre. A bíróság Kisst és Lantost három, Várszegit két év börtönre ítélte tettéért. Előbbi Nagyfán töltötte le büntetését, de 20 hónap után szabadult - írja a BorsOnline.


Nem sokkal 17 óra után az is kiderült, hogy Kiss nemcsak az alpolgármesteri pozíciójáról, hanem az úszó válogatottban betöltött szövetségi kapitányi tisztségéről is lemondott, pedig szerdán még megvédte őt az úszószövetség vezetősége és az edzőbizottság. Az Index úgy tudja, Kiss egyelőre Százhalombatta díszpolgára marad, a városi uszoda pedig továbbra is a nevét viseli.

 

Borsonline.hu

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában